Kolektiv

Na kopu „Krivelj“ oktobra preko dva miliona tona iskopina

Kolektiv 27.10.2018
Novi kamioni – skok u raskrivanju. Sa osam novih „belaza“ i remontovanim starim, flota teških vozila ustalila se na 20-ak, pa se u oktobru beleži rekordan pomak na jalovini, a i količine rude i bakra u njoj su po planu KOP „KRIVELj“. –… »

Preseljenje ploveće pumpne stanice u RBM-u može da sačeka proleće

Kolektiv 26.10.2018
Stabilno vodosnabdevanje flotacije. Obezbeđen nesmetan rad ploveće pumpne stanice i produžen rok za završne, uglavnom, zemljane radove, te tako i za smanjenje ukupnih troškova za preseljenje ploveće pumpne stanice RBM. – Dugo se u Rudniku bakra… »

U Flotaciji RBM-a neodložan zastoj iskoristili za istovremene intervencije

Kolektiv 25.10.2018
Nova oprema za kontrolu sekcija. Da se proizvodnja zbog svakog problema ne bi zaustavljala, u RBM-u neodložan zastoj za regulisanje vodosnabdevanja u flotaciji iskoristili da istovremeno uvedu novu opremu za kontrolu rada osme i 11. sekcije i zamene… »

Pošumljavanje visokih planira pored starog borskog kopa

Kolektiv 24.10.2018
Ove jeseni do 50 hiljada sadnica bagrema. Stogodišnje rudarenje je ostavilo traga ne samo u estetskom nego i ekološkom pogledu tako što je utičući na vazduh, vodu i zemljište promenilo i mikroklimu predela. – Naša je i zakonska i moralna obaveza… »

Ministar Antić: RTB sa „Zijinom“ može da bude lokomotiva razvoja

Kolektiv 23.10.2018
„Bićemo treći u Evropi po proizvodnji bakra“. Ako bude sinergije sa projektom „Timok“, što je izvesno, RTB Bor bi mogao u narednih šest godina da počne da proizvodi iz sopstvenih koncentrata između 200 i 250 hiljada tona bakra godišnje. To… »

Srdan Golubović o Boru i filmu „Otac“ koji snima u njegovoj okolini

Kolektiv 19.10.2018
„Sudar prirode i privrede ovde je fascinantan“. Baš ovako reditelj objašnjava zašto je odlučio da svoj četvrti film, rađen po istinitom događaju, smesti u Bor. Fasciniran rudnikom i oduševljen prirodom, Srdan Golubović kaže da je Bor… »

Energana kao verno ogledalo novih metalurških procesa

Kolektiv 15.10.2018
Snabdeva i štedi. Od prvog juna 2016. do sada od viška pare, zahvaljujući turbini, ostvaren benefit od bezmalo pola miliona evra – kaže Boban Njagulović. – Osim što pogonima doprema dekarbonizovanu, damineralizovanu i napojnu vodu, Energana i… »

Na mestu stare topionice i sumporne – travnjak!

Kolektiv 11.10.2018
Uskoro zelene oaze. Planirano da kompletan devastirani prostor gde su nekada bila stara postrojenja topionice i fabrike sumporne kiseline bude zasejan travom do 20. oktobra. – U završnoj fazi rušenje preostalog dela Topionice – ostao samo… »

Kineski „Wolong“ uspostavio pozitivan trend u razvoju i poslovanju ATB FOD

Kolektiv 09.10.2018
Traže „brdo“ informacija, ali ne dolaze. Kinezi su prisutni samo tamo gde nešto škripi i jedino ih u Srbiji, gde pored borskog FOD-a drže i subotički „Sever“, nema u upravljačkim strukturama. U ostalih devet fabrika iz grupacije ATB su… »

RTB-u produženi sertifikati IMS-a za naredne tri godine

Kolektiv 08.10.2018
Neophodna odgovornost svih zaposlenih. Nakon resertifikacione provere, koju su početkom septembra obavili stručnjaci sertifikacionog tela „Bureau Veritas“, ocenjivački tim doneo je preporuku da se kombinatu bakra produži sertifikate IMS-a prema… »