Selaković: Izetbegović ne poštuje teritorijalni integritet Srbije

Beta 14.11.2017

Generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković ocenio je danas da izjava člana predsedništva BiH Bakira Izetbegovića pokazuje da on ne poštuje teritorijalni integritet Srbije.

"Nije suština u tome da li on to može, nego u tome da posle višegodišnjeg ulaganja u donose sa BiH čujemo legalnog i legitimnog predstavnika BiH koji bi priznao nezavisnost Kosova da od njega zavisi", kazao je Selaković za RTS.

 

Selaković je kazao da je izjava Izetbegovića "sve samo ne neozbiljna" i dodao da je "najopasniji deo izjave to što on govori o nameri jednog od predstavnika naših suseda, a to je da ne poštuje teritorijalni integritet Srbije".

"Bakir je rekao da izražava nadu da će Kosovo biti priznato od strane BiH i time je rekao šta on želi, oseća i šta misli o tom pitanju", ocenio je Selaković.

Upitan o mogućnosti da međunarodna zajednica reaguje na tu izjavu, Selaković je kazao da "se nada da će međunarodna zajednica napokon nešto da uradi".

"A da li će iskreno ne mislim. Boli izjava Izetbegovića, ali i licemerje međunarodne zajendice koja po starom običaju svedoči dvostruke aršine kada je u pitanju Srbija", izjavio je Selaković.

Komentarišući izjavu Bakira Izetbegovića da "bi svaka zemlja teritorijalni integritet branila ratom kao i da je spreman na rat ukoliko Republika Srpska pokuša da se osamostali na referendumu od BiH", Selaković je ocenio da su takve izjave "veoma opasne i da treba dobro razmisliti o tome šta je Bakir Izetbegović rekao".

"Sa jedne strane on ne priznaje teriorijalni integritet Srbije, a sa druge strane za očuvanje teritorijalnog integriteta Bih on poteže sva ratna sredstva", kazao je Selaković.

Bošnjački član Predsedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović juče je za "Dojče vele" rekao da je, što se njega tiče, Kosovo do sada trebalo da bude priznato, ali da je za to potreban konsenzus na nivou BiH. Upitan da sa "da" ili "ne" odgovori da li će BiH u jednom trenutku priznati Republiku Kosovo, Izetbegović je rekao: "Nadam se da da".

Montgomeri očekuje da međunarodna zajednica osudi izjavu Izetbegovića o Kosovu

Bivši ambasador SAD u Beogradu Vilijam Montgomeri ocenio je danas kao opasnu prokovokaciju to što je bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović rekao da se nada da će BiH jednom priznati Kosovo.

Mongomeri je za RTS rekao da se nada da će međunarodna zajednica snažno reagovati i osuditi tu izjavu jer smatra da je to primer provokativnog i opasnog."Nadam se da će međunarodna zajednica snažno reagovati na njegovu izjavu i na provokaciju koju je ona izazvala pošto su u prošlosti reagovali i na izjave Milorada Dodika, koje su, po njihovom mišljenju, bile provokativne", rekao je Montgomeri.On je objasnio da "postoji istorija nestabilnosti, a to obuhvata BiH, Kosovo i Makedoniju, a Srbija je već nekoliko godina faktor stabinosti u regionu i to je veoma važno. Ali ne može Srbija sama da načini ovaj region stabilnim", rekao je bivši ambasador i naveo da je potrebna pomoć suseda i međunarodne zajednice, ali da ne vidi volju međunarodne zajednice da te zemlje učini stabilnijim.

(Beta, 11.14.2017)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Balkan, najnovije vesti »