Конференција о телекомуникацијама и медијима: Нови дигитални трендови мењају начин живота

Бета 15.09.2022

Помоћница министра културе и информисања Србије Славица Трифуновић изјавила је данас да је глобална индустрија медија и забаве позната по проактивном приступу када је у питању усвајање и креирање нових дигиталних трендова који на значајан начин мењају и унапређују нашу свакодневницу.

"Министарство културе и информисања заједно са нашим партнерима је покренуло иницијативе и активности које унапређују медијску и дигиталну писменост, поимање утицаја вештачке интелигенције на слободу изражавања, јачали смо капацитете свих актера у области етичких стандарда у дигиталном добу", навела је Трифуновић у Београду на регионалној конференција о трендовима у телекомуникацијама и медијима Дигитал 2022.

Како је истакнуто на скупу, према студији Прајс Вотерхаус Куперса, након пада од 2,3 одсто у 2020. години, укупни глобални приходи од забаве и медија порасли су за 10,4 одсто у 2021. години и наставили свој тренд надмашивања глобалног раста.

Очекивања су да ће 2022. приходи ове индустрије порасти за још 7,3 одсто.

Амбасадор Италије у Србији Лука Гори је рекао да је Италија спремна да буде партнер Србији у даљем развоју сектора информационих технологија, вештачке интелигенције и иновација.

Он је нагласио да је дигитална ера ту и да људи морају да јој се прилагођавају.

"Баш зато је Италија покренула агенду Дигитал Итали 2026 (Дигитална Италија 2026) где ће уложити у периоду од 2022. до 2026. године 48 милијарди евра за даље имплементирање дигитализације кроз све сфере друштва", рекао је Гори.

Амбасадор Јапана у Србији Такахико Кацумата је казао да Јапан има визију да изгради друштво у коме сваки грађанин може да изабере оптималне услуге које задовољавају различите захтеве како би дигитална подршка олакшала њихове свакодневне потребе.

"Верујемо да ц́е нам дигитализација помоц́и да постигнемо одрживост животне средине, друштва и економије и да људи имају испуњене животе", рекао је Кацумата.

Генерални директор Телекома Србије Владимир Лучић је истакао да та компанија бележи раст прихода за прву половину године у односу на претходну и да су посебно поносни што мобилна индустрија бележи двоцифрени раст.

"У Телеком Србији је повољна ситуација, јер ми смо главни део наших финансијских инвестиција завршили, плодове тих инвестиција тренутно сакупљамо. Највећа инвестиција која нам предстоји је 5Г и Европска инвестициона банка ће нам бити партнер у обезбеђивању 5Г мреже", навео је он.

Најавио је да ће Телеком у Швајцарској отварити пословнице у октобру, а затим и у Немачкој.

Генерални директор Орион Телекома Слободан Ђиновић је истакао да ће сви телко оператери морати у наредном периоду да више улажу у своје системе.

"Нама је циљ да уколико референтна каматна стопа настави раст, да нам и камата остане иста, како би се наша стабилност одржала. Сигурно ћемо се бавити питањима енергије и алтернативних извора енергије, мислим да ће сва друштва напослетку морати тиме да се баве", рекао је он.

Оценио је да ће оператери имати проблеме у случају да немају сопствену инфраструктуру.

"Ми константно радимо на овом сегменту нашег пословања. Наш највећи проблем је капитални трошак, који је атипичан за друга тржишта. Нама је конкуренција овде јака и добра", навео је Ђиновић.

(Бета, 09.15.2022)

Повезане вести »

Кључне речи

Економија, најновије вести »