Nauka & Tehnologija arhiva vesti 26.03.2016

Dr Srđan Krčo – DunavNET

PC Press 26.03.2016
Dr Srđan Krčo je doktorirao na Univerzitetu u Novom Sadu u oblasti daljinskog praćenja zdravstvenih parametara putem mobilnih telefona (tako reći na pra-počecima modernih pametnih narukvica). Nakon šest godina provedenih na Fakultetu Tehničkih… »

Microsoft za kinesku vladu priprema specijalnu verziju Windowsa 10

Benchmark 26.03.2016
Iako se radi o interesantnoj informaciji, ona nije baš sasvim iznenađujuća. Naime, priprema se specijalna verzija Windowsa 10 koju će Microsoft izrađivati samo za kinesku vladu, a biće nešto drugačija od ostalih. Posebna verzija Windows 10 će… »

Blogerka umetnica najavljuje offline izložbu

Nova energija 26.03.2016
Mlada vizuelna umetnica iz Beograda, Vera Vuksanović, održaće prvu samostalnu izložbu “Rečenice/Sub my Title” u Galeriji Štab, u sredu 13. aprila u 20 časova. Vuksanovićeva je diplomirala fotografiju na Fakultetu za digitalne umetnosti i nove… »

Arheolozi: Šekspirova lobanja nestala iz grobnice

Politika 26.03.2016
LONDON - Arheolozi koji su skenirali grob britanskog pisca Vilijama Šekspira tvrde da su došli do zabrinjavajućeg otkrića - njegova lobanja je nestala iz grobnice. Istraživači su koristili georadar kako bi ispitali piščev grob u crkvi Svete… »

Našao NLO na Guglovim mapama

N1 Info 26.03.2016
Dok većina lovaca na vanzemaljce proučava fotografije NASA, jedan od njih tvrdi da je NLO primetio unutar klimatski kontrolisanog hangara unutar Oblasti 51 u Nevadi, SAD, i to koristeći Google Maps. Naime, osnivač stranice UFO Sightings Daily, Skot… »

Poraz Vojvodine na startu plej-ofa

Radio 021 26.03.2016
Rukometaši Vojvodine izgubili su na startu plej ofa Superlige Srbije pošto su poraženi od Metaloplastike u Šapcu sa 24:21. To je tek prva od deset utakmica posle kojih ćemo saznati ime šampiona za sezonu 2015/2016. U idućem kolu, Novosađane… »

Microsoft sprema nešto "revolucionarno" za Windows

Mondo 26.03.2016
Evo lepih vesti za sve ljubitelje Windows operativnog sistema. Microsoft radi na novim Live Tiles pločicama kako bi bile još bolje i kako bi se koristile još nekoliko godina. Iako je kompanija od predstavljanja Windows 8 operativnog sistema pa do sada… »

Demokratija u školi – kako danas funkcioniše

RTS 26.03.2016
Šta je u školska odeljenja uveo razvoj demokratije u društvu? Kako se nositi sa konfliktima, a kako sa ozbiljnim nasiljem u učionicama? Mogu li nastavnici i đaci, uprkos naraslim tenzijama, razgovarati i razumeti se? Da li nastavnici smeju da… »

I Indijci Android telefon za trku imaju

Mondo 26.03.2016
Ove specifikacije bi novi model trebalo da ima. Indijska kompanija YU radi na novom modelu pametnog telefona koji će po svemu sudeći biti naslednik Yureka Plus modela. Misteriozni uređaj primećen je na Zauba sajtu. Kodni naziv telefona je YU5200, a tu… »

Ovo nije običan dron, on je mnogo više od toga. Fasciniraće vas šta sve može (VIDEO)

Telegraf 26.03.2016
Proizvodnja drona je namerno rađena pomoću 3D štampača kako bi on bio laganiji, povoljniji, otporniji na pritisak, ali i kako bi mogao da uradi jednu posebnu stvar. Naučnici sa Univerziteta Džon Hopkins su pomoću 3D štampača napravili drona koji… »