Kultura arhiva vesti 19.11.2016

Danas je: Sveti Pavle Ispovednik; prepodobni Varlam Hutinski

iKragujevac 19.11.2016
Sveti Pavle Ispovednik. Sveti Pavle Ispovednik patrijarh Carigradski. Kada blaženi Aleksandar patrijarh ležaše na samrtnoj postelji, pitahu ga ožalošćeni verni, koga ostavlja posle sebe za arhipastira stadu slovesnom Hristovom? Tada im bolesni… »

Nikola Tesla u stihu

Večernje novosti 19.11.2016
Nele Karajlić o večerašnjoj premijeri predstave o velikom naučniku. Priču o čoveku koji je izmislio 21. vek, o kome dugo nismo dovoljno znali. DOĆI će dan kada će informacije da putuju svuda, bez obzira na nacije! Vizionarski i u stihu, Nikola… »

Šerbedžija otvara "Dane slovenačkog filma" u Kinoteci

B92 19.11.2016
Glumci Rade Šerbedzija i Snežana Nikšić otvoriće festival "Dani slovenačkog filma" koji će se od 22. do 25. novembra održati u novoj zgradi Jugoslovenske Kinoteke, saopštili su danas organizatori. Šerbedžija i Nikšić su protagonisti filma… »

"Obilići" oduševili Minhen i Frankfurt

Vesti online 19.11.2016
U sklopu turneje po Nemačkoj, Akademski hor "Obilić" iz Beograda gostovao je i održao koncerte u Minhenu i Frankfurtu. U Maloj koncertnoj sali Kulturnog centra Gastajg u Minhenu, pred sedamdesetak posetilaca, čuveni hor sa dirigentom Anom Ćosović i… »

Južni vetar, tužni teatar: Predstava Narodna drama podelila javnost

Kurir 19.11.2016
Sukob Narodnjaci su naša realnost, smatra Aleksić, dok je Azdejković želeo da aktere gađa paradajzom. Predstava „Narodna drama“, u kojoj se prikazuje ljubav između dve žene, premijerno je izvedena sinoć u Narodnom pozorištu. Glume… »

Osluškivanje atoma

Večernje novosti 18.11.2016
"Kvantna muzika" tema je i naziv projekta čijem je predstavljanju u potpunosti posvećeno treće izdanje festivala Keyboard Days, koji će trajati do nedelje, 20. novembra. "KVANTNA muzika" tema je i naziv projekta čijem je predstavljanju u potpunosti… »

Šta će nama Balkancima pozorište?

Blic 18.11.2016
Šta je danas pozorište, a šta treba da bude, čemu ono služi, za koga se predstave igraju, kako opstaje, kako se kultura tretira u doba besparice... Da li je ovo vreme zaista iskočilo iz zgloba, kao što je glasio slogan Jugoslovenskog pozorišnog… »

Dilan stiže sledeće godine

Večernje novosti 18.11.2016
Ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za književnost, američki kantautor Bob Dilan, održaće koncert u Stokholmu sledeće godine, a to će biti i savršena prilika da održi i svečani govor. OVOGODIŠNjI dobitnik Nobelove nagrade za književnost… »