Izvor: Politika arhiva vesti 06.05.2017

Internet je danas narodni jezik

Politika 06.05.2017
Ljudi su sami po sebi lenji, prepuštaju se stvarima, događajima oko sebe, tako da nije samo internet kriv što smo usamljeni, otuđeni, kaže glumac Nikola Rakočević. Konačno ljubav smelost će mi dati; da otkrijem ti muke; kakvi dani behu mi, kakve… »

U svetskoj naučnoj trci opstajemo zahvaljujući međunarodnoj saradnji

Politika 06.05.2017
Za početak bi moralo da se formira samostalno ministarstvo za visoko obrazovanje i nauku, kao međukorak ka osnivanju nacionalne fondacije za nauku sa javnim registrom naučnih radnika i njihovih rezultata, smatra potpredsednik SANU Zoran Popović… »

Haotizacija Evrope počela od Balkana

Politika 06.05.2017
For­mi­ra­njem kri­mi­nal­ne dr­ža­ve Ko­so­vo, kao u bi­li­ja­ru jed­nim udar­cem po­go­đe­no je ne­ko­li­ko ku­gli: Sr­bi­ja, Evro­pa, ali i po­sto­je­ći po­re­dak u ce­li­ni. Svi koji se pribojavaju da bi novi svetski… »

​Na prodaju i tlo pod nogama

Politika 06.05.2017
Penkalo kojim je potpisan SSP između Srbije i Evropske unije kao eksponat navodno se još čuva u vitrinama Ministarstva spoljnih poslova. Tim čuvenim nalivperom Božidar Đelić, tadašnji vicepremijer, u aprilu 2008. potpisao je sporazum po kome se… »

Ako je ovo art, ja sam pop

Politika 06.05.2017
Ovo je uzvikivao Zuko Džumhur na performansu Olje Ivanjicki u prostoru koje je bilo stecište umetnika, gde su izlagali dela Salvadora Dalija, Viktora Vazarelija i Henrija Mura. Trajala je samo jednu noć izložba Milića od Mačve te 1962. godine, koju… »

Mladi Evropljani odlaze iz roditeljskog doma u 26. godini

Politika 06.05.2017
Mladi u Evropskoj uniji u proseku napuštaju roditeljski dom u 26. godini, ali su razlike od zemlje do zemlje veoma velike – iz gnezda najpre odlete mladi Šveđani s nepunih dvadeset godina, a s roditeljima najduže ostaju mladi Hrvati koji se u… »

​Putin i Erdogan bi da srede Siriju kao što su sredili Rusiju i Tursku

Politika 06.05.2017
Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan sastali su se u sredu u Sočiju da bi raspravili šta će sa Sirijom, posle čega je turski predsednik izjavio da će zajednički koraci Ankare i Moskve „promeniti sudbinu celog regiona”. Dan kasnije, Rusija… »

​„Cepelini” možda ponovo na sceni

Politika 06.05.2017
Svetski mediji navode da postoji šansa da se članovi britanskog sastava okupe zbog nastupa na „Dezert trip” festivalu. San poštovalaca legendarnog britanskog sastava „Led cepelin” već jednu deceniju jeste da ih ponovo vide zajedno na sceni… »

Istine i legende stećaka

Politika 06.05.2017
​Srednjovekovni nadgrobni spomenici na 28 nekropola u Srbiji, Hrvatskoj, BiH i Crnoj Gori od prošle godine su uvršteni na spisak civilizacijski vredne kulturne baštine, kao jedini koji su iz tog doba očuvani u Evropi. Na Uneskovoj listi svetske… »

Spora turska pravda za ubijenog jermenskog novinara

Politika 06.05.2017
Posle 10 godina podignuta optužnica protiv pedeset osoba, ali se sumnja da je ona samo izgovor za još jedan napad na Fetulaha Gulena. Sa zakašnjenjem od deset godina turske vlasti pokušavaju da rasvetle atentat na novinara Hranta Dinka, glavnog… »