Izvor: Politika arhiva vesti 06.05.2017

Kraljica i ubogi seljaci

Politika 06.05.2017
Trajanje Kotraže i okolnih dragačevskih sela obeležili Jelena Anžujska, Mijat Moračanac i Mujo Bjelokamenac, hajduci Karadžići i Soldatovići, solunac Milenko Bumbarević, trgovci braća Kostić, trubač Božidar Luković…. Kotraža – Kako… »

Jovana Preković šampionka Evrope

Politika 06.05.2017
Reprezentativka Srbije trijumfovala na Evropskom karate šampionatu u Kodžaeliju u kategoriji do 61 kg, a Marko Antić osvojio srebro u kategoriji do 60 kg. Medalje u karateu od ove godine imaju posebnu težinu jer je ovaj sport ostvario višedecenijsku… »

Kako su fizičari preokrenuli tok Drugog svetskog rata

Politika 06.05.2017
Razgovor Nilsa Bora i Vernera Hajzenberga u Kopenhagenu 1941. godine uticao je na to da SAD preteknu nacističku Nemačku u proizvodnji nuklearnog oružja. – Oko 100.000 ljudi nesvesno je učestvovalo u projektu „Menhetn”, za koji je znalo samo… »

Jazavac se našao pred američkim sudom

Politika 06.05.2017
An­to­lo­gi­ja „Srp­ska sa­ti­ra i afo­ri­zmi” ob­ja­vlje­na u SAD na en­gle­skom je­zi­ku pred­sta­vlja 36 auto­ra. Ka­ko na en­gle­skom zvu­če Nu­ši­će­va „Go­spo­đa mi­ni­star­ka”, „Stra­di­ja”… »

Hitna pomoć za lekare

Politika 06.05.2017
Najava zapošljavanja novih 35 radnika u kraljevačkoj bolnici pravi je lek. Kraljevo – Lekari u kraljevačkoj bolnici u proseku obave 50 odsto više intervencija nego što je normativima predviđeno. Na gotovo svakom odeljenju nema dovoljno ni lekara… »

Moguć susret s medvedom na Tari

Politika 06.05.2017
Najveći medved uhvaćen u hranilištu na planini, kome je stavljena ogrlica za satelitsko praćenje, bio je težak 215 kilograma i dugačak 177 centimetara. Planina Tara – Samo na Tari, planini najnaseljenijoj medvedima u nas sa preko 50 jedinki, može… »

Ljubav se danas meri cenom mobilnog telefona

Politika 06.05.2017
Jedan od naših najznačajnijih dirigenata govori o muzici i slikarstvu, životnom stavu „posao pa sve ostalo”, očuvanju zdravlja i snage u desetoj deceniji, uzorima, veri... Mladen Jagušt (93) je bio jedan od najznačajnijih muzičkih dirigenata u… »

Odbrana slobode i časti

Politika 06.05.2017
U scenskom tekstu „Don Kihot ili šta su danas vetrenjače i odakle vetar duva“, autor Zlatko Paković polazi od Servantesovog „Don Kihota“, gradeći njegovo savremeno tumačenje u fragmentarnoj formi, trijumviratu epike, dramatike i lirike. Tekst… »

Kineska žeđ za nemačkim mlekom za bebe

Politika 06.05.2017
Zbog šverca u Kinu, u pojedinim delovima Nemačke već godinama se dešava da su rafovi sa adaptiranim mlekom za odojčad poluprazni. Od našeg dopisnika Keln – „Opet je rasprodato. Ne mogu da verujem da ću morati ponovo da obilazim prodavnice u… »

Pešačenje ćirinom prugom

Politika 06.05.2017
Neo­bič­na knjiga strip sce­na­ri­ste Dra­ga­na R. Fi­li­po­vi­ća. Uži­ce – Zr­no do­bre vo­lje, ra­nac na le­đa i ja­ke ci­pe­le na no­ge jer se ide ka­njo­nom, uz osma­tra­nje una­o­ko­lo sa oslu­ški­va­njem… »