Izvor: Al Jazeera arhiva vesti 08.12.2017

Novi poljski premijer Mateusz Morawiecki

Al Jazeera 08.12.2017
Morawiecki želi ostvariti 'poljski san', odnosno jednaku dostupnost osnovnim dobrima, radu i stanovanju za sve Poljake. Zamjenik premijera i ministar financija Mateusz Morawiecki zamijenit će Beatu Szydlo na čelu poljske konzervativne vlade, objavila… »

Slovenija priprema tužbu protiv Hrvatske zbog arbitraže

Al Jazeera 08.12.2017
Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec izjavio je da se priprema tužba zbog nepoštivanja arbitražne presude. Slovenski šef diplomacije Karl Erjavec, nakon sastanka čelnika vladajuće koalicije, izjavio je u petak da slovensko Ministarstvo… »

Washington još 1994. godine planirao rat protiv Pjongjanga

Al Jazeera 08.12.2017
Tadašnji sukob između SAD-a i Sjeverne Koreje preduprijeđen je diplomatskim putem, pokazuju objavljena povjerljiva dokumenta. Sjedinjene Američke Države su još prije dvije decenije, u zategnutoj situaciji sa Sjevernom Korejom zbog njenih nuklearnih… »

Francuska: SAD se sam isključio iz procesa na Bliskom istoku

Al Jazeera 08.12.2017
Do sada je Washington mogao imati posredničku ulogu u sukobu Izraela i Palestine, ali je sada sam sebe isključio, izjavio je francuski šef diplomatije. Francuska je saopćila da su Sjedinjene Američke Države same sebe isključile iz procesa na… »

Moskva želi održati Sporazum o nuklearnim snagama srednjeg dometa

Al Jazeera 08.12.2017
Rusija insistira na održavanju Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa, ali želi da SAD pokaže odgovorniji pristup. Rusija insistira na održavanju Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa, ali želi da Washington pokaže odgovorniji… »

SAD: Sporazum o nuklearnim snagama ugrožen zbog Rusije

Al Jazeera 08.12.2017
Washington će preduzeti diplomatske, ekonomske i vojne korake kako bi podstakao Moskvu da se pridržava Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa. Sjedinjene Američke Države su u petak upozorile da je Sporazum o nuklearnim snagama srednjeg dometa… »

Palestinac ubijen, stotine povrijeđenih tokom nemira

Al Jazeera 08.12.2017
Crveni polumjesec je također danas objavio kako je do sada pružio pomoć za 217 povrijeđenih osoba. Najmanje Jedan Palestinac je ubijen, a stotine ih je povrijeđeno tokom protesta tokom „Dana bijesa“ širom okupirane Zapadne obale, Istočnog… »

David Pettigrew: RS je u Daytonu nagrađena za 'uspješan genocid'

Al Jazeera 08.12.2017
Američki profesor filozofije i studija holokausta i genocida na Univerzitetu Južni Connecticut tvrdi da je trenutna situacija u Bosni i Hercegovini potpuno neodrživa. Slabost visokog predstavnika je samo jedan od simptoma neuspjeha međunarodne… »

Novi poljski premijer: Oduzet ćemo novac od mafijaša

Al Jazeera 08.12.2017
Oduzimamo novac od mafijaša i utajivača poreza i vraćamo ga ljudima, kaže poljski premijer. Poljska će se nastaviti boriti protiv utaje poreza, omogućavajući Vladi da nastavi s provjerom javnog duga i finansiranjem plana javne potrošnje, izjavio… »

Vijeće sigurnosti UN-a zabrinuto zbog Trumpove odluke o Jerusalemu

Al Jazeera 08.12.2017
SAD u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda poručio da ostaje angažiran u procesu priznavanja Jerusalema za prijestolnicu Izraela. Ujedinjeni narodi su zabrinuti zbog opasnosti od eskalacije nasilja nakon jednostrane odluke američkog predsjednika… »