Izvor: Al Jazeera arhiva vesti 08.12.2017

Abbas: SAD ne može posredovati u mirovnom procesu

Al Jazeera 08.12.2017
Palestinski predsjednik reagirao je na odluku američkog predsjednika Donalda Trumpa da Jerusalem prizna glavnim gradom Izraela. Sjedinjene Američke Države više ne mogu posredovati u mirovnom procesu između Izraela i Palestine, izajvio je u petak… »

Njemačka: U srijedu počinju razgovori o Velikoj koaliciji

Al Jazeera 08.12.2017
Ovo neće biti razgovori o konkretnim temama, mi se još uvijek ne nalazimo u pregovorima, poručili su iz Socijaldemokratska partija Njemačke. Demokršćanska Unija CDU/CSU i Socijaldemokratska partija Njemačke počet će naredne srijede razgovore o… »

Video: Trump proziva prethodnike zbog obećanja o Jerusalemu

Al Jazeera 08.12.2017
Predsjednik SAD-a objavio snimak s Billom Clintonom, George W. Bushem i Barackom Obamom kako daju obećanja o Jerusalemu koja kasnije nisu ispunili. I fulfilled my campaign promise - others didn’t! pic.twitter.com/bYdaOHmPVJ — Donald J. Trump… »

Račun za Brexit 40 do 45 milijarda eura

Al Jazeera 08.12.2017
Čelnici prilikom objave dogovora nisu iznosili brojke, no u Londonu procjenjuju da se radi o 40 do 45 milijardi eura. Iznos računa za Brexit koji London mora platiti Bruxellesu procjenjuje se na 40 do 45 milijarda eura, izjavio je u petak glasnogovornik… »

IOM: U Bangladešu spas pronašlo više od 640.000 Rohinja

Al Jazeera 08.12.2017
Veliki broj izbjeglica iz Mijanmara još uvijek živi u strahu i s teškim traumama, spas tražili u susjednom Bangaldešu. Više od 640.000 Rohinja izbjeglo je iz Mijanmara u susjedni Bangladeš od 25. augusta do danas, potvrdio je u petak jedan od… »

Firma 'država Srbija' 15 godina ne polaže račun o trošenju novca

Al Jazeera 08.12.2017
Obaveza koja važi za svako preduzeće u Srbiji ne važi i za državu; i pored zakonske obaveze, Narodna skupština od 2002. godine nije usvojila nijedan završni račun. Da je država preduzeće, gotovo svaki predsednik vlade ili Narodne skupštine… »

EU i Japan finalizirali ugovor o slobodnoj trgovini

Al Jazeera 08.12.2017
Brisel i Tokio stvaraju najveću slobodnu ekonomsku zonu, odbacujući protekcionizam koji zastupa američki predsjednik Donald Trump. Europska unija i Japan priopćili su u petak da su završili rad na ugovoru o slobodnoj trgovini o kojemu su pregovarali… »

PIC za izmjene Izbornog zakona BiH, ne želi ih nametati

Al Jazeera 08.12.2017
Visoki predstavnik Valentin Inzko je kazao kako je država samo Bosna i Hercegovina te da ona nije nikakva 'unija država', kako tvrdi predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik. Političke stranke u Bosni i Hercegovini moraju same postići dogovor o… »

Jerusalemske crkve protiv Trumpovih poteza

Al Jazeera 08.12.2017
Trinaest patrijarha i crkvenih lidera uputilo je pismo američkom predsjedniku, u kojem ga pozivaju da ne prizna Jerusalem za prijestolnicu Izraela. Crkve u Jerusalemu objavile su da se protive odluci američkog predsjednika Donalda Trumpa da prebaci… »

Vučić: Srbija ne želi u NATO, bez sankcija Rusiji

Al Jazeera 08.12.2017
Izabrali smo put vojne neutralnosti i to sam nedavno rekao liderima država članica NATO-a, kaže predsjednik Srbije. Srbija je na evropskom putu, ali nema namjeru pridružiti se NATO-u, poručio je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić uoči posjete… »