Izvor: Al Jazeera arhiva vesti 08.12.2017

Ambasada SAD-a neće seliti u Jerusalem bar još dvije godine

Al Jazeera 08.12.2017
To se neće dogoditi ove, a najvjerovatnije ni iduće godine, kazao je američki državni sekretar Rex Tillerson. Sjedinjene Američke Države "najvjerojatnije" neće premjestiti svoju ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalem barem još dvije godine, izjavio je… »

Mađerić: Nisam bježala i nema propusta s paketićima

Al Jazeera 08.12.2017
Državna tajnica kaže da nije bježala od kamera i da propusta pri podjeli paketića u privatnom katoličkom vrtiću nije bilo. Raspravu o izmjenama Zakona o socijalnoj skrbi, koje je u petak u Hrvatski sabor došla predstaviti ministrica demografije… »

Saudijska blokada Katara: Kršenje osnovnih ljudskih prava

Al Jazeera 08.12.2017
Saudijska Arabija blokadom krši prava na zdravstvenu zaštitu, obrazovanje, spajanje porodica, slobodu kretanja... Nacionalna komisija za ljudska prava u Kataru (NHRC) primila je od početka blokade 3.970 pritužbi zbog kršenja prava, saopćeno je u… »

Podignuta optužnica protiv bivšeg šefa Milanovićevog kabineta

Al Jazeera 08.12.2017
Tomislav Saucha optužen je da je lažirao putne naloge i s tajnicom Sandrom Zeljko nezakonito stekao 76.800 eura. Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) podigao je optužnicu protiv bivšeg predstojnika premijerova ureda… »

Umjetna inteligencija između ljubavi i uništenja

Al Jazeera 08.12.2017
Film je već obradio temu budućnosti umjetne inteligencije i uz pomoć žanra naučne fantastike osvijetlio put kojim se čovječanstvo zaputilo. Nakon "svemirske utrke" tokom Hladnog rata, u političkoj stvarnosti 21. stoljeća takmičenje svjetskih… »

Vršnjačko nasilje i tuča roditelja u beogradskoj osnovnoj školi

Al Jazeera 08.12.2017
Nakon prijave učenice da su je dječaci seksualno zlostavljali, u osnovnoj školi 'Dragojlo Dudić' potukli se i članovi Vijeća roditelja. Serija skandala potresa poslednjih nedelja beogradsku osnovnu školu "Dragojlo Dudić" u Malom Mokrom Lugu. Nakon… »

Za Irsku i Škotsku Brexit dobar ako osigura jedinstveno tržište

Al Jazeera 08.12.2017
U reakcijama u vezi s uvjetima Brexita iz Irske i Škotske kažu da će se morati osigurati jedinstveno tržište i carinska unija. Britanski ministar zadužen za Brexit David Davis poručio je da je Velika Britanija danas načinila veliki korak naprijed… »

Šef FBI-a: Trump od mene nikada nije zatražio lojalnost

Al Jazeera 08.12.2017
Chris Wray tvrdi da američki predsjednik nikad nije izlazio iz lanca zapovjedništva kako bi direktno komunicirao s njim. Direktor Federalnog istražnog biroa Chris Wray izjavio je da predsjednik SAD-a Donald Trump nikad nije izlazio iz lanca… »

Je li moje dijete vanzemaljac?

Al Jazeera 08.12.2017
Jedna mama iz Srbije pisala mi je da ima dvoje djece, jedno 'tipično', drugo 'atipično', pa, iako je bila dogovorila da oba djeteta vodi na bazen na plivanje u Beogradu, prvo su primili, a drugo vratili. Većina nas na mobitelu, posredstvom Vibera, ima… »

Franco se ispriječio između Madrida i Barcelone

Al Jazeera 08.12.2017
Politički kompromis potreban za novi ustroj podrazumijeva da se Francovo naslijeđe ukloni s puta između Madrida i Barcelone. Iz zatvora u Madridu univerzitetski profesor i čelnik katalonske Republikanske partije levice (ERC) Oriol Žunkeras (48)… »