Arhiva » Vesti » Srbija danas 13.02.2018

Pupovac poručio: Srbija i Hrvatska ne smeju biti taoci loše prošlosti

Pokazaćemo primerom kako se okreće stranica i kako se izbegava ropstvo nesposobnosti prevazilaženja stvari iz prošlosti, smatra Pupovac

Srbija danas utorak, 13. februar 2018.

Predsednik SNV Milorad Pupovac poručio je danas na Skupštini Srpskog nacionalnog Vijeća da odnosi dve zemlje ne smeju biti taoci loše prošlosti i da je u budućnosti ključan dijalog koji ničim ne sme biti pokvaren.

Pupovac je istakao da je velika čast što su predsednici Srbije i Hrvatske Aleksandar Vučić i Kolinda Grabar Kitarović, danas na Skupštini.

Pupovac, Vučić i Grabar Kitarović

Foto Tanjug / Dimitrije Goll

Kako kaže, zbog svega što su činili juče i prethodnih dana, meseci i što smeraju da čine Vucicć i Grabar Kitarović zavređuju poštovanje i neupitnu podršku Skupštine.

- Odnosi Srbije i Hrvatske ne smeju biti zarobljenici prošlosti, posebno ne taoci loše prošlosti. Iz tog razloga poštujemo napor Vučića i Kitarović da rade tako da ta loša prošlost ne upravlja nama, našim životima - poručio je Pupovac.

Milorad Pupovac

Foto Tanjug / Dimitrije Goll

- Jedino nova budućnost predstavlja pravi izbor, smer u građenju života i novih odnosa između Hrvata i Srba - poručio je Pupovac i dodao da Srbi u Hrvatskoj imaju puno razloga da se pozivaju na svoje stradanje, ali da to nije bilo ni `45 pa ni sada.

- Pokazaćemo primerom kako se okreće stranica i kako se izbegava ropstvo nesposobnosti prevazilaženja stvari iz prošlosti. To kažem posebno zbog onih koji to danas nisu u stanju - kaže Pupovac.

Najvažniji je život sa osećajem za slobodu, zajedništva sa prvim susedima, sa onima sa kojima radimo, srećemo u školi, podvukao je i poručio "ako imamo to imaćemo sve drugo".

Taj duh Srbe nikada nije napuštao pa ne treba ni danas, kazao je Pupovac navodeći da je to ono zašto smo se danas okupili i zašto cenimo napore gostiju da svako u Srbiji i u Hravtskoj ima taj osećaj, a da animoziteti prerastaju u saradnju.

Milorad Pupovac

Foto Tanjug/Dimitrije Goll

Kako kaže, ljudi iz naših zemalja odlaze ne samo zbog teškog života već i zbog loše atmosfere. To nije kritika nego briga i obaveza, naznačio je uz ocenu da svi treba da učinimo da u atmosferi u Hrvatskoj nema mesta za govor mržnje i netoleranciju.

- To iscrpljuje nas, našu zemlju i odnose naše domovine Hrvatske i naših matičnih zemalja. Neophodan nam je dijalog. Svako ko ne podržava ovaj dijalog i napore da se dođe do rešenja otvorenih pitanja i da se gradi zajednička budućnost - za nas, za ovo Veće, ne rade u najboljem interesu svoje zemlje ni susednih zemalja - poručio je Pupovac..

- Vas doživljavamo kao podršku onome što mi podržavamo kod vas, a to je dijalog bez opstrukcija i želimo da pokažemo koliko želimo da se on nastavi i da ga uprkos pokušajima ne pokvarimo - poručio je Pupovac Vučiću i Grabar Kitarović.


Objavljeno na sajtu srbijadanas.com »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

©2019 Netmark d.o.o.