Arhiva » Vesti » Danas 14.02.2018

Varadi: Kosovo faktički nije Srbija

Lično mislim i to sam više puta rekao da je odvajanje Kosova suprotno međunarodnom pravu, a istovremeno mislim, da u ovom času, Kosovo faktički nije deo Srbije, izjavio je N1 profesor međunarodnog prava Tibor Varadi.

Danas sreda, 14. februar 2018.  |  Piše: FoNet

Varadi je ocenio da je dobro da se pominje i da je pitanje podele Kosova na stolu, iako smatra da je to bilo mnogo lakše postići pre 10-15 godina.

Ako bi se to pitanje postavilo danas, verovatno bi to neki pokušali spojiti sa Preševom, pa sa nekom razmenom, sve u svemu, mislim da to stvarno nema realne šanse, ali je dobro sve mogućnosti držati na stolu, ocenio je Varadi.

U Skupštini Srbije nema poslanika sa Kosova, zakonodavna vlast Srbije se ne prostire na Kosovo, ni sudska ni administrativna, znači bez obzira šta je pravedno rešenje, Kosovo nije faktički deo Srbije, ocenio je Varadi.

Prema njegovim rečima, sad imamo neku promenu termina, sačuvati Kosovo znači imati sve manje zemalja koje su priznale Kosovo, pa onda postaje vrlo važno da li Surinam priznaje ili ne priznaje, ali faktički Kosovo nije deo Srbije.

Prihvatiti to faktičko stanje kao priznato stanje je jedna opcija koja bi bila sigurno najteža i najbolnija opcija, ukazao je Varadi.

Ono gde nemam nikakve sumnje, naglasio je Varadi, je to da li na taj način da se posebno izdvoji sever Kosova ili da se severu Kosova daje jedna vrlo specifična autonomija.

Da li će se to postići putem teritorijalne podele ili putem jedne široke autonomije, to su realne opcije i ne bih rado bio na mestu političara koji će morati to da prihvate, rekao je Varadi.


Objavljeno na sajtu danas.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Povezane vesti

Varadi: Kosovo faktički nije deo Srbije

Večernje novosti sreda, 14. februar 2018.

Varadi: Kosovo faktički nije deo Srbije

Blic sreda, 14. februar 2018.

Komentari


©2019 Netmark d.o.o.