Arhiva » Vesti » Glas Zapadne Srbije 14.02.2018

Galerija otvorena i tokom praznika, izložba autora savremene umetnosti

Glas Zapadne Srbije sreda, 14. februar 2018.

Čačak - u Umetničkoj galeriji „Nadežda Petrović“ otvorena je izložba „Akvizicije I /

2015 - 2017“ na kojoj su izloženi radovi 15 autora iz oblasti savremene umetnosti.

Na samom početku rada Umetničke galerije „Nadežda Petrović“, jasno su definisani njeni ciljevi koji su podrazumevali da Galerija, osim organizacije i realizacije Memorijala Nadežde Petrović, i praćenja savremene umetničke scene, kontinuirano radi i na formiranju zbirki. Fond je popunjavan kroz otkup umetničkih dela, poklone autora, kolekcionara i darodavaca, te i finansiranu produkciju od kraja devedestih. Otkupna politika Galerije, koja je određena njenom programskom/izlagačkom delatnošću, reflektovala se u fizionomiji i karakteru njenih zbirki, koje u osnovi baštine nasleđe Nadežde Petrović, i autora koji su se na njemu ne/posredno gradili; a zatim i njegovu kontinuiranu aktuelizaciju i reinterpretaciju kroz izložbe Memorijala i savremene umetničke produkcije.

Danas, kolekcija broji nešto više od 1700 eksponata raspoređenih u sedam zbirki: Zbirka Nadežda i savremenici, Jugoslovenska umetnost druge polovine 20. veka, Savremena umetnost i četiri poklon zbirke: Spomen–zbirka Bogića Risimovića Risima, Legat porodice Božidara Prodanovića, Zbirka crteža i karikatura Pjera Križanića i Spomen-zbirka „Sonja Savić“.

Značajan podsticaj za uspostavljanje kontinuiteta u otkupnoj praksi, nastao je 2014. godine, od kada Ministarstvo kulture i informisanja redovno raspisuje godišnji Konkurs za finansiranje umetničkih dela iz oblasti vizuelnih umetnosti. Ta mogućnost je otvorila prostor da se zbirke kontinuirano dopunjavaju i osavremenjuju radovima iz tekuće produkcije, te i da se na taj način prate dešavanja na umetničkoj sceni, ali i pruži podrška i stimulacija, ne samo ustanovama kulture, već i umetnicima.

Odluka da se izložba Akvizicije realizuje iz nekoliko delova, opravdava se činjenicom da je u protekle tri godine Zbirni fond Galerije uvećan za 72 eksponata, od kojih je polovina otkupljena po Konkursu MKI, dok je značajno istaći da je druga polovina radova dobijena na poklon od samih autora, darodavaca te i kolekcionara, kao potvrda da poslove na zaštiti i prezentaciji kulturnog nasleđa obavljamo odgovorno i ispravno, i to ne samo prema umetnicima, već i prema legatorima.

Na izložbi Akvizicije I / 2015 – 2017, zastupljeno je 15 umetnika čiji radovi pripadaju zbirci Savremena umetnost, (otkupljeni su po Konkursu MKI): Bojan Bem, Čedomir Vasić, Zvonimir Santrač, Šemsa Gavrankapetanović, Mileta Prodanović, Margareta Jelić, Kosta Bogdanović, Selma Đulizarević, Miloš Tomić, Goran Delić, Milovan DeStil Marković, Jovan Čekić, Dim Tim, Draga Jovanović i Tatjana Ilić.

S obzirom na višemedijski karakter eksponata, tematsku i stilsku raznorodnost, uređivanje ovakvih izložbi uvek postavlja izazove pred kustose. Pridržavajući se osnovnih muzeoloških standarda, posebnu osobenost predstavlja međusobno usaglašavanje radova, njihovo funkcionisanje i čitanje u okviru celine, kao i moguća značenja koja dobijaju u datom kontekstu.

Uz poštovanje individualnog prostora svakog predstavljenog rada, izložba posmatrana kao celina, predstavlja autore/radove koji su u svojoj suštini visoko angažovani, promišljeni do krajnjih granica i izvedeni do perfekcije. Problemski se bave kritikom neoliberalnog kapitalističkog sistema, egzistencijalističkim promišljanjem stvarnosti i uzročno-posledičnim vezama, feminističkim teorijama umetnosti te tradicionalnim i identitetskim tematima. Kao jedan od osnovnih principa o kojima se posebno vodilo računa prilikom selekcije radova i njihovog pozicioniranja u prostoru jeste bitnost jasne komunikacije, dostupnosti i nedvosmislenosti u interakciji sa publikom.

Inače, Umetnička galerija „Nadežda Petrović“ biće otvorena tokom praznika, 15, 16, 17. i 18. februara u periodu od 11.00 do 14.00 sati.

Glas zapadne Srbije


Objavljeno na sajtu glaszapadnesrbije.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Ključne reči

Čačak

©2019 Netmark d.o.o.