Arhiva » Vesti » Blic 15.02.2018

Roditelji u šoku: Obaveštenje u beogradskoj osnovnoj školi u Srbiji otkrilo je smrtonosne izazove koje praktikuju tinejdžeri

Priča o izazovima na društvenim mrežama među tinejdžerima, ne samo da je razotkrila bizarne i opasne igre dece, već i to veliki broj roditelja ne zna da tako nešto uopšte postoji!

Blic četvrtak, 15. februar 2018.  |  Andriana Janković

Koliko su roditelji neupućeni najbolje je pokazala njihova reakcija kada im je beogradska Osnovna škola "Jelena Ćetković", uz đačke knjižice, podelila letke upozoravajući ih na trenutno aktuelne onlajn igre među decom kao što je igra davljenja, gutanje praška...

- Kada nam je učiteljica to podelila, ostala sam u šoku. Dete mi je ipak reklo da ne zna ništa o tome - rekla nam je jedna mama čije dete učenik ove osnovne škole.

Obaveštenje je završilo i na društvenim mrežama gde su svoje čuđenje pokazali i roditelji dece iz drugih škola. "Ja ne verujem", "Otkud sad to?" - samo su neki od komentara.

Škola: Ovo je samo preventiva

Kako nam je objasnila pomoćnica direktora ove osnvone škole, Jelena Predić, deljelje ovakov upozorenja samo je jedan od načina na koji se škola trudi da stane na put sve rizičnijem ponašanju maloletnika.

- To je naša uobičajena i redovna aktivnost. S obzirom na to da deca koriste internet i savremenu tehnologiju čak i više nego nastavnici, ovo upozorenje nam je vid preventivnog delovanja. Razgovarali smo sa nastavnicima i roditeljima na temu opasnih internet trendova koji vladaju među decom i zaključili smo da je to jedan od načina delovanja, da upoznamo roditelje sa tim šta se dešava u školi, na koji način to funckioniše, kakvi su međuvršnjački odnosi - rekla je za "Blic" Jelena Predić.

Ono što deca rade kod kuće, ipak, malo se razlikuje od onoga kako se ponašaju u školi, smatra ona. U grupi vršnjaka, kaže, njihovo ponašanje se samo manifestuje na drugačiji način.

Osim kroz letke, ova beogradska škola ima redovne radionice i predavanja za učenike.

Više vremena sa decom u stvarnom svetu

- Usmeravajte decu na to šta je dobro, a šta loše i koje dugoročne posledice njihove aktivnosti i sadržaji koje postavljaju mogu da imaju... Potrudite se da sa njima kvalitetno provodite što više vremena u stvarnom svetu i kroz zajedničke aktivnosti i razgovore, predstavite im dobar model... Jer, iako internet nudi iluziju bezličnosti i udaljenosti, uvek ih podsećajte da su s druge strane osobe, baš kao i oni sami, te da uvek treba da razmisle kako bi se oni osećali na tom mestu - savetuju iz Osnovne škole "Jelena Ćetković".

Roditelji svedoci i drugih opasnih izazova

Ono što je još bizarnije jeste to što su se mnogi nadovezali svedočeći i o dugim "izazovima".

- Sa terase sam gledao jesenas kako deca bacaju loptu na ulicu kad vide da dolazi automobil. Ko je najhrabriji, trči na ulicu. Skrenuo sam pažnju obližnoj školi, posle ih nisam video - napisao jedan tviteraš.

Dragana Janković, mama Alekse Jankovića, dečaka koji je trpeo vršnjačko nasilje zbog čega je sebi oduzeo život, upozorila je na još jednu aktuelnu igru.

- Od svega navedenog još da dodam "Burek udarac": žrtva stoji mirno ostali ga udaraju predeo leđa, ramena i kičme. Posebno aktuelno u srednjim školama - napisla je ona.

Našoj redakciji javila se i jedna čitateljka iz naselja Braće Jerković, apelujući na još jednu opasnu razonodu osnovaca u svom kraju.

- Kada sam prolazila automobilom kraj dvorišta jedne osnovne škole, prvo mi je pred auto iskočio jedan dečak, mlatarajući rukama, a zatim je pobegao u stranu. Računao je na to da ću gotovo stati, jer nisam znala šta se dešava. Odjednom su me zasule ledenice, sve po staklima automobila. Nekoliko dečaka tik sa trotara su gađali u atomobil. Prepali su me, jer nisam znala šta se dešava. Stala sam da slučajno ne udarim druge parkirane automobile, a oni su pobegli, verovatno misleći da ću ih pojuriti - kaže nam čitateljka.

Kako kontrolisati aktivnost dece na interetu

Dilema roditelja svakako leži u tome koliko i da li treba kontrolisati aktivnost deteta na internetu.

Povišen ton ne vredi

Ukoliko roditelj primeti da mu dete učestvuje u nekom od bizarnih onlajn trendova, psiholog Marina Nadejin Simić savetuje da treba smireno razgovarati s detetom, pokušati utvrditi razloge uključenja u igru...

- Svaki roditelj će biti prepadnut, ali povišen ton neće biti efikasan. Tada je potrebna mnogo veća kontrola deteta. Treba razvijati odnos poverenja sa detetom i doživljaj da može uvek da vam se obrati ma šta uradilo. To naravno ne znači da ćete pravdati i ignorisati njegove greške - kaže ona, i dodaje da je u nekim situacijama potrebno obratiti se stručnjacima koji će raditi na osnaživanju ličnosti deteta i razvoju emocionalnih i socijalnih veština.

Ona još savetuje da se računar postavi u prostoriju koja je zajednička, a ne samo detetova, kako bi roditelji povremeno mogli da vidite šta dete radi.

- Kod impulsivne dece bi čak trebalo ograničiti upotrebu mobilnih telefona, a sa sticanjem poverenja u dete treba postepeno i povećavati dozu slobode i privatnosti - priča psiholog, dodajući da treba razgovarati sa decom, osluškivati njihove potrebe, ne držati pridike, raspravljati o različitim vrednostima koje plasiraju mediji, ne nametati deci svoje stavove.

Kome se obratiti za pomoć

U letku koji su dobili roditelji predstavljene su i instrukcije ukoliko roditelji posumnjaju da im je dete žrtva digitalnog nasilja. Ovo su koraci koji treba da preuzmu za prijavu slučaja:

- SOS telefon Ministarstva prosvete 0800/200-201

- Odeljenje za borbu protiv visokotehnološkog kriminala MUP Srbije, mejl chilprotection@gov.rs, tel centrale 011/306-2000

- Više javno tužilaštvo u Beogradu, Posebno odeljenje za borbu protiv visokotehnološkog kriminala, Sasvska 17a (Palata pravde), imejl vtk@beograd.vtk.jt.rs, telefon: 011/360-1272

- Osnovno javno tužilaštvo - prijava se podnosi na području onog javnog tužilaštva gde se nasilje dogodilo, spisak adresa osnovnih javnih tužilaštva možete pronaći na sajtu Besplatna pravna pomoć

- Net patrola - mobilna aplikacija za anonimnu prijavu nelegalnih sadržaja na internetu (prijave prosleđuju MUP-u) na imajl adresi www.netpatrola.rs

- Incest trauma centar http://www.incesttraumacentar.org.rs/, imejl: centar@eunet.rs; telefon: 011/386-27- 69

- Sve socijalne mreže - društvene mreže pružaju mogućnost prijavljivanja nasilja koje se desilo na mreži putem linkova

- Onlajn SOS servis za decu i mlade koji su iskusili digitalno nasilje - https://www.facebook.com/

BirajReciHejtSpreci/

- Nacionalni kontakt centar za bezbednost dece na internetu na telefon 19833


Objavljeno na sajtu blic.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Komentari


©2019 Netmark d.o.o.