Arhiva » Vesti » Večernje novosti 13.08.2018

Vulin o zločinu u Goraždevcu: Tamo gde Srbi nemaju svog sudiju nema pravde za njih; Rakić: Naći počinioce

Srbija neće zaboravti svoju pobijenu decu i neće prestati da traži pravdu za njih, izjavio je ministar Vulin

Večernje novosti ponedeljak, 13. avgust 2018.  |  Tanjug

"Uprkos obećanjima pravda nije stigla u Goraždevac, kao što nije stigla nigde gde su Srbi žrtve, jer tamo gde Srbi nemaju svog sudiju i svog policajca, tamo gde drugi odlučuju o njima, tamo nema pravde za njih" izjavio je danas ministar odbrane", Aleksandar Vulin.

On je povodom petnaeste godišnjice od zločina u Goraždevcu, kada su nepoznate osobe iz automatskog oružja pucale na grupu dece i mladih koji su se kupali na reci Bistrici, podsetio da streljanje srpske dece u Goraždevcu još uvek nije rasvetljeno, da su ubice slobodne, a zločin bez kazne.

"Streljana srpska deca na reci Bistrici su strašna sramota međunarodne zajednice koja je preuzela odgovornost za život na Kosovo i Metohiju rekao je Vulin i dodao da je od dolaska međunarodne zajednice na KIM ubijeno je preko hiljadu Srba i za to gotovo niko nije odgovarao.

"Srbija neće zaboravti svoju pobijenu decu i neće prestati da traži pravdu za njih", izjavio je ministar Vulin.

RAKIĆ: NAĆI POČINIOCE ZLOČINA, BEZ TOGA NEMA OPSTANKA SRBA

Predsednik Srpske liste Goran Rakić apelovao je na međunarodnu zajednicu i privremene institucije u Prištini da pronađu počinioce zločina u Goraždevcu, ali i svih ostalih počinjenih od 1999 godine.

To je jedini način da srpska zajednica opstane na ovim prostorima i izgradi svoju sigurnu budućnost, ističe Rakić.

"Duboko smo razočarani što počinioci ovog zločina još uvek nisu izvedeni pred lice pravde. Ubice nam ostaju nekažnjene, a ubistava, napadi, pretnje, krađe srpske imovine sve su učestalije", upozorava Rakić na godišnjicu od stradanja srpske dece na reci Bistrici.

Kako kaže, to pokazuje da je na ovim prostorima vrlo teško izgraditi poverenje i obezbediti trajni mir za srpsku zajednicu zašta se država Srbija upravo i zalaže u pregovorima Beograda i Prištine, navodi se u saopštenju Srpske liste.

KOORDINACIJA UDRUŽENjA PORODICA NESTALIH: NEMA NORMALIZACIJE ODNOSA BEZ PRAVDE ZA SRPSKE ŽRTVE

Koordinacija srpskih udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih lica sa prostora bivše Jugoslavije (Srpska koordinacija) negodovala je u ponedeljak jer ni posle 15 godina od masakra nad decom u Goraždevcu kod Peći niko nije odgovarao, i ocenila da se o normalizaciji odnosa Beograd i Prištine ne može govoriti bez postizanja pravde za brojne srpske žrtve.

Srpska koordinacija, podseća da je u oružanom napadu iz automatskog oružja na 50-oro srpske dece, koja su se kupala u reci Bistrici, ubijeni Pantelija Dakić (12) i Ivan Jovović (19), a teško ranjeni Bogdan Bukumirić (14), Marko Bogićević (12), Dragana Srbljak (13) i Đorđe Ugrenović (20).

Podsećaju i da je tužilac Euleksa, još 2010. godine, obustavio istragu o tom zločinu, "zbog nedostatka dokaza".

"Time je nastavljena anticivilizacijska praksa neodgovornosti za zločine počinjene nad Srbima na Kosovu i Metohiji, bez izgleda da se ona u dogledno vreme promeni", piše u saopštenju.

foto P.Milošević

Srpska koordinacija ističe da se bilo kakva normalizacija odnosa između Srba i Albanaca, odnosno između Beograda i Prištine, ne može graditi na zaboravu masovnih i organizovanih zločina pripadnika tzv. Oslobodilačke vojske Kosova, bez istine i pravde za brojne srpske žrtve na Kosovu i Metohiji.

"Ćutanje i ravnodušnost pred učinjenim zlodelima, pristajanje na odsustvo elementarne pravde, ne predstavljaju ništa drugo nego saradnju sa zlom i zločincima", ističe se u saopštenju.

Srpska koordinacija, se sa takvom praksom, kako navode, neće pomiriti i javno pozvala međunarodne faktore na Kosovu i Metohiji i vlasti u Srbiji, da učine sve što je u njihovoj moći, kako bi se učinioci zločina u Goraždevcu, kao i brojnih drugih zločina nad Srbima na Kosovu i Metohiji, priveli pravdi.

"To je civilizacijsko i moralno pitanje, koje predhodi svakom drugom", ističu iz udruženja.


Objavljeno na sajtu novosti.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

©2019 Netmark d.o.o.