Nauka & Tehnologija arhiva vesti 24.01.2019

2 ruske hakerske grupe međusobno dele infrastrukturu

Personal magazin 24.01.2019
Stručnjaci kompanije Kaspersky Lab identifikovali su preklapanje sajber napada između dva ozloglašena aktera pretnji, grupe GreyEnergy – za koju se veruje da je naslednik grupe BlackEnergy – i grupe koja…. Stručnjaci kompanije Kaspersky Lab… »

Jedan od najvećih svetskih studija kupio srpski studio!

Mondo 24.01.2019
Izdavač planetarne hit igre Fortnite, Epic Games, kupio je novosadski studio 3Lateral, koji je već radio na svetski uspešnim igrama. Sećate li se odlične i napete Hellblade: Senua’s Sacrifice igre? Trebalo bi, jer osim toga što je igra… »

Više od 24 miliona bankarskih dokumenata građana SAD-a procurelo online

PC Press 24.01.2019
Baza podataka koja, između ostalog, sadrži osetljive finansije podatke o zajmovima i hipotekama velikog broja građana iz SAD-a, našla se na Internetu. Prema informacijama izloženo je više od 24 miliona finansijskih i bankarskih dokumenata, kao i… »

Asus predstavio ROG Strix XG49VQ zakrivljeni monitor za gejmere

Benchmark 24.01.2019
Asus je zvanično predstavio ultraširoki i zakrivljeni ROG Strix XG49VQ monitor od 49 inča. Monitor ima odnos sranica od 32:9, odnosno ono što biste dobili kada dva 16:9 montora stavite jedan pored drugog. Sa rezolucijom od 3840 x 1080p, monitor ima i… »

Google planira promene koje će sprečavati blokiranje reklama

PC Press 24.01.2019
Google planira da promeni načine na koje ekstenzije funkcionišu u okviru Chrome pretraživača, a kako bi se stalo na put malicioznim ekstenzijama. Promena će uticati i na procese blokiranja reklama, budući da blokeri poput uBlock Origin i uMatrix… »

Google Chrome bi mogao načiniti mnoge ad blockere beskorisnim

Benchmark 24.01.2019
Postoji popriličan broj ekspanzija za blokiranje reklama, koje su dostupne za Google Chrome. Ove ekstenzije omogućavaju blokiranje različitih vrsta reklama na sajtovima koji se posećuju. Međutim, izgleda da bi Google mogao uskoro da na svom Chrome… »

„Sjaomi“ predstavio telefon koji se savija sa obe strane

RTS 24.01.2019
Kineska tehnološka kompanija „Sjaomi“ predstavila je prototip pametnog telefona sa savitljivim ekranom. „Sjaomi“ je otkrio svoj prototip na kineskoj društvenoj mreži Vejbo, zamolivši korisnike da predlože ime za novi uređaj čiji ekran se… »

WhatsApp ograničava deljenje poruka

Nova energija 24.01.2019
Na društvenoj mreži WhatsApp biće ograničeno svim korisnicima da dele poruke, kako bi se sprečilo širenje lažnih vesti. Ova mera koju je ova mreža u vlasništvu kompanije Fejsbuk donela, već je uvedena u Indiji pre šest meseci, a njome će broj… »

Google će da onemogući adblokatore u Chrome-u?

B92 24.01.2019
Unutar projekta Chromium pojavio se službeni predlog promena koje će ograničiti slobode developera i tako "ubiti" neke spoljašnje dodatke, među kojima i popularna rešenja protiv oglasa. Projekt Chromium, zasnovan na otvorenom kodu iz kojega se dalje… »

Vrednost kriptovaluta na dan 24.1.2019.

PC Press 24.01.2019
Da bi Bitcoin tržište skroz potonulo, kako Jeff Schumacher osnivač BCG Digital Venture-a stvrdi da je vrednost Bitcoin-a na putu ka nuli, gotovo svi bi morali da prodaju svoje novčiće. To je nešto što se nikada nije desilo. U stvari, sa… »