Ekonomija » Arhiva vesti za petak 08. mart 2019

Vijetnamski biznismen kupio 60% dionica FK Sarajevo

SEEbiz 08.03.2019
SARAJEVO - Vijetnamski mediji objavili su informaciju da je Hoai Nam Nguyen novi član Upravnog odbora FK Sarajevo. Kako je za Avaz.ba potvrđeno iz kluba iz Titove 38b Hoai Nam Nguyen kupio je 60 posto dionica FK Sarajevo. Naime, tamošnja verzija "Fox Sportsa" prenijela je Namovu izjavu sa... »

Veliki problemi za Addiko u Sloveniji

SEEbiz 08.03.2019
LJUBLJANA - Teška sistemska pogreška pogađa poslovanje Addiko banke u Sloveniji već tri dana, a njeni klijenti imaju ograničeno poslovanje, izvijestio je ljubljanski Dnevnik. Među ostalim klijenti nisu nisu mogli podići novac, a na transakcijskim računima korisnika internetskog i mobilnog... »

Italija zakonski ograničava stranu glazbu u eteru?

SEEbiz 08.03.2019
RIM - Talijanske radio postaje možda će morati srezati vrijeme emitiranja strane glazbe ako se usvoji zakon koji predlaže zastupnik iz nacionalističke protuimigranske Lige, stranke ministra unutarnjih poslova Mattea Salvinija. Nadahnut sličnim zakonom u Francuskoj, Alessandro Morelli predstavio... »

Sud odgodio pljenidbu imovine Uljanik Plovidbe

SEEbiz 08.03.2019
PULA - Općinski sud u Puli donio je rješenje o odgodi pljenidbe sredstava Uljanik Plovidbe kao dužnika 3. MAJ Brodogradilišta d.d. po obvezama čije je postojanje predmet pokrenutog sudskog postupka i koje se tek imaju utvrditi. Pljenidba je određena u svrhu naplate potraživanja koje... »

Od 9.000 obolelih od multiple skleroze u Srbiji, samo 1.200 prima terapiju - Kako se boriti protiv opake bolesti?

Ekapija 08.03.2019
U Srbiji je trenutno više od 9.000 obolelih od multiple skleroze, nepredvide i podmukle bolesti. Osim borbe sa ovom neizlečivom bolešću, pacijenti u Srbiji vode bitku i za dobijanje odgovarajućih lekova, budući da samo 1.200 obolelih prima terapiju. Društvo multiple skleroze Srbije, u okviru... »

Do jeseni 33 kilometra nove vodovodne mreže u Barajevu

Ekapija 08.03.2019
Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je u petak (8. marta 2019. godine) za Studio B da je Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda završila izradu projekta i pribavila građevinsku dozvolu za radove na postavljanju vodovodne mreže u naseljima Arnajevo i Rožanci,... »

RYZE Tello dron za zabavu u vazduhu

Ekapija 08.03.2019
Dronovi (bespilotne letelice na daljinsko upravljanje) su poslednjih godina postali vrlo popularni. Dronovi nude vrhunsku zabavu – i to u vazduhu, a uz pomoć njih se mogu napraviti i fantastični video-snimci i fotografije iz ptičje perspektive. Izuzetak nije ni RYZE Tello dron, iza kojeg stoji... »

Internet puni 30 godina: Je li postao "čudovište izvan kontrole"?

SEEbiz 08.03.2019
LONDON - Prije trideset godina u ožujku mladi britanski softverski inženjer koji je radio u slavnom znanstvenom laboratoriju pokraj Ženeve smislio je sustav kojim će znanstvenici među sobom dijeliti informacije. I promijenio čovječanstvo. Tim Berners-Lee, otac World Wide Weba, danas,... »

Novi međunarodni standard ISO 21401 za održivost usluga turističkog smeštaja

Ekapija 08.03.2019
Standard ISO 21401 novi je međunarodni standard iz oblasti turizma i srodnih usluga, koji standardizuje turistički smeštaj. Sistem menadžmenta održivošću smeštajnih objekata - Zahtevi, specifikuje ekološke, društvene i ekonomske zahteve za implementaciju sistema menadžmenta održivošću... »

Završena studija o ambalažnom otpadu, ali nije javno dostupna

Nova ekonomija 08.03.2019
Članice Udruženja za ambalažu i zaštitu životne sredine – SEPEN, završile su studiju o ambalažnom otpadu u Srbiji, objavilo je Udruženje, ali studija nije dostupna široj javnosti. Na molbu da nam se dostavi studija ili makar sažetak, u SEPEN-u su odgovorili da "nemaju odobrenje da šalju... »

©2019 Netmark d.o.o.