'Fiat-Krajsler' optužen da je podmićivao sindikalce da traže veće plate u 'Dženeral motorsu'

Beta 25.01.2020

 Proizvođač automobila "Fiat-Krajsler" (FCA) negira da je podmićivao sindikalce da traže veće plate u konkurentskom "Dženeral motorsu" (GM) koji ga je zbog toga tužio za "reketiranje".

U dokumentima koji su u petak podneti saveznom sudu u Detroitu, u SAD, FCA tvrdi da se tužba GM-a ne zasniva na činjenicama. Takođe tvrdi da, čak i ako to jesu bili nezakoniti postupci - što tvrdi GM, istekao je četvorogodišnji rok za tužbu, te su ti slučajevi zastareli.

GM navodi u tužbi podnetoj u novembru prošle godine da je FCA podmićivao zvaničnike Ujedinjenog sindikata radnika automobilske industrije da u GM zahtevaju veće plate da bi primorao GM da se spoji sa manjom firmom FCA.

Tužba GM-a protiv konkurenta iz Detroita je bez presedana. U njoj se navodi da je FCA bila umešana u reketiranje plativši milione dolara mita sindikalcima da se izbore za tri kolektivna ugovora nepovljna za GM.

GM navodi da je FCA korumpirao pregovarače 2009, 2011. i 2015. godine, da bi stekao prednosti u odnosu na GM.

Ti navodi potiču iz dugogodišnje federalne istrage vlasti SAD o podmićivanju FCA usmerenom na sindikalne službenike u putem centra za obuku sindikalaca u šta su umešani najviši zvaničnici sindikata.

Deset osoba je optuženo u istrazi, a osam je priznalo krivicu, uključujući udovicu potpredsednika sindikata. Tri osobe koje su radile u FCA su osuđene.

Ali, GM mora da dokaže da je FCA reketirao s namerom da preuzme upravljanje sindikatom i da je to nanelo štetu GM-u. Nije dovoljna samo tvrdnja GM-a da je kompanija FCA nastojala da podmićivanjem navede sindikalce kako da postupe.

GM je takođe optužio izvršnog direktora "FCA" Serđa Markionea koji je umro prošle godine, za odobravanje mita većeg od 1,5 miliona dolara sindikalnim zvaničnicima.

Zahtevi sindikata za veće plate bili su smišljeni da bi primorali GM da se spoji sa FCA koji je odbio ponudu Markionea za to, navodi GM u tužbi što FCA odbija kao nedokazano.

Zakonska procedura uz dostavljanje dodatnih podnesaka dveju kompanija trajaće nekoliko meseci pre no što sudija odluči o sudbini tužbe.

(Beta, 01.25.2020)

Povezane vesti »

Ključne reči

Ekonomija, najnovije vesti »