UDS: Berzansko poslovanje poljoprivrednim proizvodima u Srbiji je fingirano i dirigovano

Beta 31.05.2020

Predstavnik koalicije Ujedinjena demokratska Srbija (UDS) Aleksandar Rudić izjavio je da je "rak-rana"  tržišta u Srbiji "dirigovano i fingirano berzansko poslovanje poljoprivrednim proizvodima".

"Međusobnom trgovinom sestrinskih firmi i dogovorima 'velikih igrača' stvara se samo privid fer tržišnih uslova, koji se po pravilu obijaju o glavu isključivo poljoprivrednim proizvođačima, a naročito malim i srednjim, koji takve potrese teško podnose", naveo je Rudić u saopštenju.

On je kritikovao ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića i ocenio da su i on i njegovi prethodnici "neozbiljni, nestručni i površni, i tek figure na položaju na kojem se nalaze".

"Politiku nadležnog ministarstva (poljoprivrede) u stvari vode državni sekretari i duboke strukture unutar državne uprave, bliske velikim domaćim i globalnim poljoprivrednim igračima", ocenio je Rudić.

Po njegovim rečima, program mera pomoći u poljoprivredi je "nedovoljno i simbolično samozavaravanje države i javnosti o pomoći i podršci".

Ocenio je da državni konkursi za pomoć poljoprivredi nisu dobri jer su "uglavnom ciljani i namešteni za nekog".

"Dokaz za to su nerealno kratki rokovi za dostavljanje potrebne konkursne dokumentacije, pa na njih može da odgovori samo onaj ko je unapred znao šta će da se raspiše i šta je potrebno pribaviti za učešće", naveo je Rudić.

Ocenio je da je sistem isplate poljoprivrednih subvencija dobar, ali su subvencije male.

Rudić je rekao da od strateškog opredeljenja države zavisi da li će zemlju obrađivati stotine hiljada porodičnih poljoprivrednih gazdinstava, ili će ona biti "podeljena na latifundije malog broja privilegovanih pojedinaca i nekoliko stranih kompanija".

Odnosno: "da li će opredeljenje države biti bogaćenje i koncentracija kapitala u okviru jednog ekskluzivnog kluba, te dramatičan poremećaj demografske slike naše zemlje", napisao je Rudić.

Ocenio je da je Srbiji potreban drugačiji vid gazdovanja državnim zemljištem, jer je postojeći "neefikasan i koruptivan".

On smatra da je potrebna i "sistemska podrška uspostavljanju, osnaživanju i širenju prerađivačkih kapaciteta, uspostavljanje zemljišnog maksimuma poreskom destumilacijom iznad definisane količine zemljišta, dosledna primena zakona o poljoprivrednom zemljištu u delu koji se tiče prodaje istog mladim poljoprivrednicima, a koji je u stvarnosti mrtvo slovo na papiru".

Dodao je da je Srbiji potrebno i čvrsto "NON GMO!" opredeljenje države, kao i revitalizacija, očuvanje i osnaživanje domaće semenske proizvodnje.

Rudić je ocenio da bi opredeljenje države trebalo da, u idealnom slučaju, bude izvoz poluproizvoda ili gotovih proizvoda, umesto - kao dosad - uglavnom sirovina.

Tako bi zarada od poljoprivrede bila višestruko veća i kompenzovala razliku u količinama primarnih proizvoda, koja ide u korist velikih proizvođača.

Po njegovim rečima i po mišljenju poljoprivrednih proizvođača, u ravnopravnim uslovima domaći poljoprivrednici su više nego konkurentni stranim.

Ali, "da bi uslovi bili ravnopravni, neophodno je da sistem subvencija bude efikasan i barem u približnoj meri u proseku onog koji uživaju evropski proizvođači", ukazao je on.

Aleksandar Rudić je član Stručnog saveta za poljoprivredu Lige socijaldemokrata Vojvodine, stranke koja je članica koalicije UDS, zajedno sa organizacijom Srbija 21, Strankom moderne Srbije i Građanskim demokratskim forumom.

(Beta, 05.31.2020)

Beta »

Ekonomija, najnovije vesti »