BBC vesti na srpskom

Fudbal, Srbija i Engleska: Od Miloševića, preko Vidića, do Stevanovića - srpski fudbaleri u Premijer ligi

Ako je Savo Milošević bio prvi, verovatno nema dileme da je Nemanja Vidić najbolji srpski fudbaler koji je zaigrao u Premijer ligi.

BBC News 01.11.2020  |  Predrag Vujić i Marko Protić
partizan, crvena zvezda, večiti derbi, fudbal
Vladimir Zivojinovic/BBC
Filip Stevanović nedavno na Večitom derbiju sa Crvenom zvezdom

Kada su se Savo Milošević, Darko Kovačević, a za njima i Saša Ćurčić sredinom devedesetih godina prošlog veka otisnuli u englesku fudbalsku Premijer ligu, imali su ulogu poput pionira na američkom Srednjem zapadu - da utabaju put ostalim igračima iz Srbije u ovo elitno društvo.

I skoro tri decenije kasnije deluje da su manje-više uspeli u tome, o čemu svedoči i najnoviji fudbalski transfer o kojem govori sportska javnost - igrač Partizana Filip Stevanović potpisao je ugovor sa Mančester Sitijem, čiji dres će obući na leto.

Beogradski klub je potvrdio ovaj transfer, a kako je rečeno za BBC na srpskom iz Partizana, u dogovoru crno-belih i Sitija, Stevanović neće davati izjave do januara.

Klubovi nisu saopštili finansijske detalje transfera, mada je većina medija u Srbiji objavila da će Partizan od prodaje Stevanovića dobiti oko 8,5 miliona evra.

Za Stevanovića se tokom leta, prema pisanju engleskih medija, interesovao i drugi klub iz Mančestera, Junajted, kao i nekoliko timova iz francuske.

Ko je Filip Stevanović?

Pre gotovo dve godine, 9. decembra 2018. godine, ovaj momak je debitovao za prvi tim Partizana. Tada je imao 16 godina i 75 dana.

Mesec dana nakon što je posta punoletan, objavljeno je da je napravio transfer kakav sanjaju mnogi fudbaleri.

Da li će i igrati u Mančester sitiju ili će ga engleski velikan poslati na pozajmicu, to ćemo tek videti.

Za Partizan je odigrao nešto više od 50 mečeva, a postigao 11 golova. Ali nije odigrao celih 50 mečeva - kad se pogleda minutaža to je jednako 28,5 celih utakmica.

Samo osam utakmica odigrao je svih 90 minuta. Njemu se veliki pokloni za rođendan jednostavno dešavaju.

Za 17. je dobio poklon od tadašnjeg trenera Partizana save Miloševića.

„Fićo, igraćeš u 'večitom derbiju', od prvog minuta", rekao je Milošević mladom fudbaleru.

„Ne mogu da vam opišem tu sreću kad sam čuo. To mi je najlepši poklon za rođendan", rekao je tada Stevanović za TV Partizan posle meča sa Crvenom zvezdom koji su crno-beli dobili 2:0.

Stevanović je ušao u anale Partizana i regionalnog fudbala kao najmlađi strelac sa Balkana u evropskim takmičenjima, kako klupskim, tako i reprezentativnim, u seniorskoj konkurenciji.

U revanš utakmici drugog kola kvalifikacija za Ligu Evrope Partizana i velškog Konas Kija 2. avgusta 2019. godine, Filip Stevanović je bio strelac trećeg gola za beogradski klub.

Tada je imao 16 godina i 309 dana.

Dve nedelje kasnije dao je dva gola u pobedi Partizana nad Radom 3:0 u prvenstvenoj utakmici, a navijači su mu skandirali: „Fićo, Fićo".

„Fudbal mnogo volim i svaki minut na terenu mi mnogo znači".

„Samo konstantna igra i praksa mogu pomoći svakom igraču da stiče samopuzdanje, da radi na sebi i izvlači iz sebe ono najbolje", rekao je tada ovaj momak iz Užica.

Kako je sve počelo?

Savo Milošević sada obavlja funkciju trenera Partizana
FONET
Savo Milošević kao trener Partizana

Engleska fudbalska Premijer liga osnovana je 1992. godine, a u prethodne tri decenije je zbog finansijske moći i velikog broja igrača svetskog kvaliteta stekla epitet najkvalitetnijeg nacionalnog šampionata na svetu.

Prvi srpski fudbaler koji je zaigrao u Premijer ligi bio je Savo Milošević - on je u leto 1995. iz Partizana prešao u Aston Vilu, za tadašnji klupski rekord od 3,5 miliona funti.

Brajan Litl, tadašnji trener Aston Vile imao je dosta strpljenja za Miloševića, za razliku od dela navijača.

„Radio je sve kako treba na treninzima. Savo je odličan momak, sjajna osoba i bio je odličan u tandemu sa Dvajtom Jorkom", rekao je Litl pre nekoliko godina prisećajući se tog perioda.

U klubu iz Birmingema je proveo tri godine, osvojio jedan Liga kup postigavši u finalu na stadionu Vembli atraktivan gol koji su i novinskim izveštajima nazivali i dodirom magije.

„Savo je bio veoma važan deo ekipe. Bio nam je potreban levonogi napadač kao parner Dvajtu, sa njima dvojicom smo imali pravu ravnotežu", objasnio je Litl.

„Reći da je bio fantastičan bi bilo možda preterivanje, ali smatram da je zaista odradio odličan posao za Aston Vilu", dodao je on.

Samo šest meseci posle Miloševića, u Premijer ligu stigla još trojica igrača iz Srbije.

Darko Kovačević, napadač Crvene zvezde i Dejan Stefanović, odbrambeni igrač tog kluba, prešli su u Šefild Venzdej, tada stabilnog premijerligaša.

Kovačević se u Šefildu zadržao samo šest meseci, odakle je otišao u Španiju, dok je Stefanović za Venzdej igrao četiri godine, zatim 1999. otišao u Holandiju, a onda se vratio u Englesku u kojoj je igrao do kraja igračke karijere 2011, stekao britansko državljanstvo i ostao da živi tamo.

Veoma upečatljiv utisak u Engleskoj, ali ne samo zbog fudbala, ostavio je Saša Ćurčić koji je u decembru 1995. prešao iz Partizana u Bolton.

Igrao je kasnije i za Aston Vilu i londonski Kristal Palas, a pored golova i asistencija, pažnju medija više je skretao zbog dinamičnog i ne baš sportskog načina života.

Na kraju su vesti o njemu u novinama češće dospevale na stranice namenjene noćnim izlascima nego u sportskoj rubrici.

Ko je bio najbolji?

Nemanja Vidic
Getty Images

Ako je Milošević bio prvi, verovatno nema dileme da je Nemanja Vidić najbolji srpski fudbaler koji je zaigrao u Premijer ligi.

Nekadašnji kapiten Crvene zvezde je krajem decembra 2005. godine prešao iz moskovskog Spartaka u Mančester Junajted.

Posle nešto težih uvodnih šest meseci kada se privikavao na Premijer ligu, Vidić je vremenom polako, ali sigurno postao stub odbrane slavnog kluba sa Old Traforda.

„Znate da nije igrao kao štoper kada bismo igrali 'pet na pet' na trenzima? Bio je jedan od onih defanzivaca koji su tada mogli da igraju i kao desetka. Znate na šta mislim?", prisetio se Pol Skols, bivši saigrač Vidića u podkastu navijača Mančester Junajteda.

Zajedno sa Riom Ferdinandom formirao je neprelazni tandem štopera ispred golmana Edvina van der Sara, u dresu Junajteda osvojio je pet titula prvaka Engleske, Ligu šampiona, Svetskog klupsko prvenstvo i tri engleska Liga kupa.

„Kada bi došlo do utakmice - e, onda bi išao glavom svuda i udarao sve. Na treningu je znao da bude pomalo neraspoložen... Bio je perfektan za engleski fudbal pošto je znao sve - da ukliza, skoči, udari, bio je stvarno dobar fudbaler", kazao je Skols.

Vidić je bio i kapiten Junajteda, navijači „Crvenih đavola" su mu čak posvetili i jednu pesmu, a klub je napustio u leto 2014. godine.

Sličan razvojni put imao je i Branislav Ivanović, nekadašnji igrač OFK Beograda, koji je u januaru 2008. prešao iz moskovske Lokomotive u londonski Čelsi.

I on je praktično celu prvu sezonu u Londonu proveo navikavajući se na engleski fudbal, ali je već od jeseni 2008. počeo da zauzima mesto u stalnoj postavi.

Kao štoper ili desni bek, Ivanović se snalazio podjednako dobro, znao je i da postiže važne golove.

Osvojio je sa Čelsijem Ligu šampiona, Ligu Evrope i tri titule prvaka Engleske, a stadion Stamford Bridž napustio je u januaru 2017.

Iz perioda kada je Čelsi bio dominantan u prošloj deceniji ostala je anegdota da su tadašnjeg fudbalera, a sada trenera Plavaca Frenka Lamparda, pitali - koga bi najmanje voleo da sretne kada bi u pabu izbila kavga - odgovorio je: „Ivanovića, jer je momak jak kao stena".

Chelsea defender Branislav Ivanovic
AFP

Jak utisak na navijače u Engleskoj ostavio je i Nemanja Matić koji je nosio dres dva kluba - Čelsija i Mančester Junajteda, čiji je član i dalje.

On je u Čelsiju boravio u dva „mandata" - u prvom od 2009. do 2011. Nije uspeo da se izbori za mesto u timu, pa je prešao u Benfiku iz Lisabona, odakle se u velikom stilu vratio u London u januaru 2014. na insistiranje tadašenjeg trenera Čelsija, Žozea Murinja.

Sa Plavcima je osvojio dve titule prvaka Engleske, FA kup i Liga kup, a u leto 2017. prešao je u Mančester Junajted, gde je prethodnih godina bio jedan od boljih fudbalera, mada ovaj klub od odlaska Aleksa Fergusona u trenersku penziju luta tražeći povratak na put slave i trofeja.

Uz pomenutu trojicu, svakako je i sadašnji kapiten reprezentacije Srbije, Aleksandar Kolarov, ostvario zapaženu karijeru u Premijer ligi.

On je dres Mančester Sitija nosio od 2010. do 2017, dva puta je bio prvak Engleske i učestvovao i uzdizanju Građana na nivo vrhunskog kluba, a navijači su ga najviše upamtili po golovima iz slobodnih udaraca i razornom udarcu levom nogom.

Među one koji su osvojili srca navijača u Engleskoj i to za relativno kratko vreme spada i Aleksandar Mitrović koji trenutno nastupa za londonski Fulam.

Nekadašnji napadač Partizana u Premijer ligu je došao u leto 2015, kada je iz belgijskog Anderlehta prešao u Njukasl.

Borbenošću i golovima je uspeo da se nametne u prvom timu Svraka sa severa Engleske, ali je Njukasl ispao u Čempionšip, a Mitrović otišao u Fulam sa kojim se kasnije vratio u elitno društvo.

Nova generacija srpskih fudbalera

Arsenal's Mesut Ozil and Crystal Palace's Luka Milivojevic talk after Palace's 3-2 win at Emirates Stadium
Reuters
Luka Milivojević (levo) u raspravi sa Mesutom Ozilom iz Arsenala

Pored Aleksandra Mitrovića, poslednjih godina veoma dobre partije u Premijer ligi pruža Luka Milivojević u dresu Kristal Palasa.

On je u januaru 2017. stigao u London iz grčkog Olimpijakosa, a ovaj fudbaler sredine terena se veoma brzo ustalio u timu, dobio je ulogu izvođača penala i zahvaljujući tome postao najbolji strelac Palasa.

Trenutno najbolji igrač reprezentacije Srbije, Dušan Tadić je igrao za Sautempton od 2014. do 2018, ubeležio je više od 160 nastupa u Premijer ligi, ali je ipak sreću na kraju potražio i čini se pronašao u holandskom velikanu Ajaksu.

I sada dolazimo opet do Sitija - klub za koji navija plavi deo Mančestera, prethodnih godina je u Srbiji već kupovao talente poput Stevanovića.

U leto 2017, bogati engleski klub kupio je iz Crvene zvezde braću Luku i Ivana Ilića, a onda ih je prethodne dve godine slao na pozajmice u holandske i italijanske ekipe kako bi sakupljali iskustvo i zbog činjenice da je konkurencija u prvom timu Sitija izuzetno velika.

Na sličan način je prošao i crnogorski fudbaler Slobodan Tedić, koji je kao igrač beogradskog Čukaričkog u januaru ove godine potpisao za Siti, a sada je nastupa kao pozajmljeni fudbaler u holandskom Cvoleu.

Ko je još od Srba igrao u Premijer ligi?

Vladimir Stojković
Vladimir Živojinović/BBC
Golman Vladimir Stojković igrao je za Vigan

Za Sautempton je godinu dana igrao i Filip Đuričić, a kraće epizode u Premijer ligi imali su Marko Grujić u Liverpulu, Radosav Petrović u Blekburnu, Milan Jovanović u Liverpulu, Zoran Tošić u Mančester Junajtedu, Ognjen Koroman i Zvonimir Vukić u Portsmutu.

Nekadašnji igrači Crvene zvezde Nikola Žigić i Nenad Milijaš nosili su dres Birmingem Sitija i Vulverhemptona krajem prve decenije 21. veka, a sadašnji golman Partizana Vladimir Stojković je svojevremeno branio za Vigan.

Od „starije garde" značajno mesto zauzima Slaviša Jokanović koji je nastupao za Čelsi nekoliko godina pre početka ere Romana Abramoviča, a na startu vladavine ruskog oligarha na Stamford Bridžu dres Plavaca godinu dana nosio je i Mateja Kežman, još jedan bivši fudbaler Partizana.

U drugom kraju Londona, Totenhemu, u od 2001. do 2005, igrao je odbrambeni fudbaler Goran Bunjevčević, koji je svojevremeno nosio i kapitensku traku u Crvenoj zvezdi.

Koji transferi su bili najskuplji?

Nemanja Matic
Reuters

Jedan od glavnih pokazatelja snage Premijer lige su i veliki transferi, a međi njima je bilo i nekoliko u kojima su učestvovali i neki srpski fudbaleri.

Na prvom mestu je Nemanja Matić i njegov prelazak iz Čelsija u Junajted u leto 2017. koji je klub sa Old Traforda koštao 45 miliona evra.

I drugo mesto pripada Matiću, ali za prelazak iz Benfike u Čelsi 2014, kada je londonski klub platio 25 miliona evra za reprezentativca Srbije.

Sledi prelazak Lazara Markovića, takođe iz Benfike, u redove Liverpula u leto 2014, za sumu od oko 25 miliona evra.

Visoko se kotira i transfer Aleksandra Kolarova iz rimskog Lacija u Siti 2010, kada je klub iz Mančestera izdvojio 24 miliona evra.

Na listu najvrednijih transfera srpskih fudbalera u premijerligaške klubove ušli su i prelazak Dušana Tadića iz Groningena u Sautempton, Luke Milivojevića iz Olimpijakosa u Kristal Palas i Matije Nastasića iz Fiorentine u Mančester Siti.

Sva tri transfera su iznosila po 15 miliona evra.

*Izvor za finansijske detalje svih transfera je specijalizovani fudbalski sajt Transfermarkt.



Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

(BBC News, 11.01.2020)

BBC News

Povezane vesti »

Ključne reči

Najnovije vesti »