Dumanović (Oslobođenje): Povećati bezbednost oko migrantskih kampova

Beta 26.12.2020

Jedan od osnivača pokreta "Oslobođenje" Milan Dumanović izjavio je da treba istražiti svi incidente vezane za migrante i povećati bezbednost u migrantskim kampovima, tako što će se pojačati prisustvo policije u delovima Srbije u kojima su ovakvi incidenti učestali "zbog blizine prihvatnih kampova i graničnih prelaza".

Dumanović je nakon zvanične vesti da je policija uhapsila trojicu migranata iz Avganistana zbog zlostavljanja radnice Komesarijata za izbeglice u kampu u Bogovađi, kazao danas da se nada da će slučaj dobiti svoj epilog u konkretnim merama prema počiniocima, a da hapšenje neće biti samo "predstava za uznemirenu javnost". 

"Žalosno je što se ovakvi incidenti rešavaju i kampovi kontrolišu samo onda kada se podigne javnost, kada ovakve video klipove na internetu vide milioni ljudi i kada organizacije poput našeg pokreta izvrše pritisak, pa se funkcioneri uplaše političkih posledica i počnu da rade svoj posao. Obezbeđivanje sigurnosti svih subjekata vezanih za bezbednosno rizičan sistem tranzita migranata trebalo bi da bude u vrhu prioriteta naših bezbednosnih službi, a to nažalost nije slučaj", ocenio je on.Dumanović, koji je i bivši pripadnik Uprave kriminalističke policije, je dodao da Srbija ima "obučene, poštene i sposobne policajce koji mogu da izvrše taj zadatak, ali nažalost i nezainteresovan, nesposoban i politički korumpiran rukovodeći kadar u službama".

"(Taj kadar) više obraća pažnju na interese kriminalnih grupa koje krijumčare migrante, nego na bezbednost Srbije i njenih građana", smatra Dumanović.

Iz pokreta "Oslobođenje" su takođe zatražili redovno nedeljno objavljivanje podataka o broju ulazaka i izlazaka migranata iz Srbije, o stanju u kampovima i broju incidenata, kako bi se, kako su naveli, "povratilo poverenje građana i odagnali strahovi javnosti".

(Beta, 12.26.2020)

Beta »

Politika, najnovije vesti »