Žigmanov: Srbija ima dobar normativni okvir za borbu protiv govora mržnje

Beta 16.06.2023

Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov ocenio je danas, povodom svetskog Dana protiv govora mržnje, da Srbija ima dobar normativni okvir i da postoji niz zakona koji regulišu ovu opasnu društvenu anomaliju.

"Svako diskriminirajuće označavanje drugog, odnosno njegovog ličnog svojstva, rase, vere, nacionalnosti, može se podvesti pod govor mržnje. Ovaj fenomen moramo posmatrati u društvenom kontekstu, ako je govor mržnje raširen, biće i društveno prihvaćen", rekao je Žigmanov.

On je za Radio televiziju Srbije rekao da govor mržnje preti da od stava preraste u neku vrstu gesta ili ponašanja, a zatim u nasilje, i da je potrebno preduzeti brojne afirmativne aktivnosti i govoriti o opasnostima koje mogu uslediti usled govora mržnje.

"U Srbiji imamo zakone kojima se na način zabrane, iz koje proizilaze sankcije, reguliše govor mržnje. Zakon o diskriminaciji kao osnovni, ali i Zakon o nacionalnim manjinama i drugi", rekao je Žigmanov.

On je podsetio na ulogu poverenika za zaštitu ravnopravnosti u sankcionisanju i prevenciji govora mržnje, i dodao da posledice loše prakse mogu biti netolerantna atmosfera ili akt nasilja.

(Beta, 06.16.2023)

Povezane vesti »

Društvo, najnovije vesti »