Blokiran Filozofski fakultet u Novom Sadu

Beta pre 29 dana

U Novom Sadu u podne je počela blokada Filozofskog fakulteta koju su najavili studenti koje predevode student prorektor Damjan Vakanjac i predsednica Studentskog parlamenta Filozofskog fakulteta Ivana Macak.

Blokada je reakcija na to što ispunjen ulitimatum tih studentskih grupacija Filozofskom fakultetu da profesor Dinko Gruhonjić dobije otkaz.

Protest studenata deo je pritisaka na Gruhonjića koja traje već nedeljama optuženog pomoću montiranog video-snimka njegovog govora na jednom skupu u Dubrovniku pre više od godinu dana.

Ispred ulaza na Filozofski fakultet, gde se okupilo stotinak studenata, istaknuti su transparenti "Akademska zajednica teba da se stidi, tog čoveka kraj sebe da vidi" i "Položićemo i ovaj ispit".

Prethodno se više desetina studenata okupilo u kampusu Univerziteta u Novom Sadu, gde je Vakanjac ocenio da "njih 20 na Univerzitetu svojim stavom tlači 95 posto studenata na Univerzitetu etiketirajući studente iz Republike Srpske, etiketirajući studente srpske nacionalnosti, pravoslavne veroispovesti".

"Moram da kažem da je ovo pre svega miran skup, ali je definitivno došao momenat da dignemo glas", rekao je Vakanjac.

Posl skupa u kampusu studenti su krenuli ka Filozofskom fakultetu s transparentom "Studenti protiv govora mržnje" i uzvike: "Dinko, odlazi!".

(Beta, 03.28.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Društvo, najnovije vesti »