Рампа Приштини због ЗСО: Запад може у последњем тренутку да блокира пријем Косова у Савет Европе: Уступак Србији и притисак на Куртија?

Блиц пре 20 дана
Рампа Приштини због ЗСО: Запад може у последњем тренутку да блокира пријем Косова у Савет Европе: Уступак Србији и притисак…

Како се ближи 16. мај када би Комитет министара у Стразбуру требало да донесе коначну одлуку да ли ће Косово ући у Савет Европе тако су све гласније најаве да би овај корак Приштине могао да се одложи и услови формирањем Заједнице српских општина. Аналитичари оцењују да би то могла да буде излазна стратегија Запада како би се избегле поделе и ризик од компромитовања и неуспеха.

Остало је још свега недељу и по до дана Д у процесу пријема Косова у Савет Европе, али све би могло у последњем тренутку да се, у најмању руку, пролонгира. О томе се све више прича у срцу Европе, чак и у организацијама које су блиско повезане са ЕУ. Највећи аргумент да се блокира улазак Косова у Савет Европе је чињеница да Приштина ништа није урадила у вези са оснивањем Заједнице српских општина иако се на то обавезала још Бриселским споразумом 2013. године.

Прочитајте још

Кључне речи

Политика, најновије вести »