Milić (NDNV): Izmenama zakona neće se postići napredak u medijima, sve može da se zloupotrebi

Beta pre 2 dana

 Pravni ekspert Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Veljko Milić ocenio je danas da se stalnim izmenama zakonodavstva u Srbiji neće postići napredak u medijskoj sferi, jer se pokazalo da "sve može da se zloupotrebi, pošto nadležne institucije ne funkcionišu".

"Zloupotrebe će postojati sve dok nadležni organi ne počnu da rade svoj posao. Stalnim izmenama zakonodavstva nećemo to postići", rekao je Milić na javnoj debati u Beogradu.

Naveo je da postoje "toliko očigledni" primeri da su javna sredstva zloupotrebljavana na konkursima za finansiranje medijskih sadržaja od javnog interesa, ali da nadležne institucije na to ne reaguju.

"Nažalost, kao društvo težimo zloupotrebama, a pravna kultura nam je na niskom nivou", kazao je Milić.

On se založio za uvođenje povlastica za poslovanje medija civilnog društva, ali i tu je najveći problem kako izbeći zloupotrebe, jer "sve može biti zloupotrebljeno".

Predsednik Upravnog odbora Asocijacije nezavisnih elektronskih medija (ANEM) Veran Matić ocenio je da se nezavisnim medijima u Srbiji posle devedesetih godina 20. veka "dogodila smrtna presuda" i dodao da se sada to dešava sa medijima civilnog društva.

"Posebno se na lokalnom nivou događa nešto zastrašujuće, što šira javnost i ne vidi", kazao je Matić.

On je ocenio da je u društvu u Srbiji zakazala ne samo novinarska već i celokupna društvena solidarnost i založio se za to da organizacije civilnog društva i mediji civilnog društva zajedno osmisle strategiju za odbranu javnog interesa.

Matić je kritikovao i politike međunarodnih donatora i ocenio da u oni u Srbiji "daleko van lokalne i srpske stvarnosti".

Glavna i odgovorna urednica vojvođanskog portala Autonomija Branka Dragović Savić kazala je da, uprkos lošem materijalnom položaju, novinari koji rade u lokalnim medijima civilnog društva kažu da se time bave jer vole lokalne sredine u kojima žive.

"Takvi lokalni mediji su jedni od retkih koji se novinarstvom zaista bave na pravi način. Braneći te medije branimo i novinarstvo, pravo na informisanje, javni interes i edukaciju stanovništva o sopstvenim pravima", navela je Dragović Savić.

Javnu debatu u Beogradu je organizovao NDNV, u okviru projekta "Otporni mediji civilnog društva za obnovu poverenja građana", uz podršku Delegacije Evropske unije u Srbiji.

U okviru debate predstavljena je i analiza materijalnog položaja medija zajednice sa preporukama za uspostavljanje novog modela finansiranja "Mediji civilnog društva na rubu egzistencije, ugrožen javni interes", koju je NDNV pripremio na osnovu istraživanja sprovedenog tokom aprila i maja ove godine.

U istraživanju je učestvovalo 15 lokalnih medija civilnog društva koji deluju u multietničkim sredinama iz različitih krajeva Srbije.

(Beta, 06.26.2024)

Vojvodina »

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »