Kineski istraživači otkrili ključne faktore perioda Kambrijske eksplozije

Beta 22.07.2024

Kineski istraživači su nedavno otkrili vezu između okeanske oksigenacije i rane evolucije životinja, bacajući novo svetlo na Kambrijsku eksploziju, period u geološkoj istoriji Zemlje.

Kambrijska eksplozija se dogodila oko ranog Kambrijskog perioda, pre otprilike 541 milion godina. Tajj period je bio svedok brzog povećanja taksonomske raznovrsnosti, morfološke nejednakosti i ekološke složenosti ranih životinja.

Pretpostavlja se da je globalna okeanska oksigenacija glavni pokretač ove brze evolucije. Međutim, nedavna otkrića sugerišu da su potrebe za kiseonikom za zadovoljenje osnovnih metaboličkih potreba ranih životinja možda bile zadovoljene, prenosi Sinhua.

Neki vide okeansku oksigenaciju kao posledicu Kambrijske eksplozije, a ne kao uzrok, a okeanska oksigenacija može da utiče na evoluciju životinja putem pozitivnih povratnih informacija.

Stoga, mehanički odnos između okeanske oksigenacije i rane evolucije životinja ostaje nerazjašnjen.

Da bi stekli uvid u nastanjivost mora u periodu Kambrijske eksplozije, istraživači sa Univerziteta za nauku i tehnologiju Kine analizirali su višak barijuma i sastave izotopa kambrijskih metalnih crnih škriljaca u bloku Jangce u Južnoj Kini.

Otkrili su da je globalna okeanska oksigenacija preko Ediakaran-kambrijske tranzicije možda povećala rezervoar sulfata putem oksidacije sulfida i istovremeno smanjila rezervoar barijuma taloženjem barita.

Visoke koncentracije barijuma u vodi mogu inhibirati stopu preživljavanja vodenih životinja. Uklanjanje i sulfata i barijuma koji su štetni za životinje moglo bi poboljšati nastanjivost mora za period Kambrijske eksplozije ranih životinja.

Studija je objavljena u časopisu Nacionalna naučna revija (National Science Review).

(Beta, 22.07.2024)

Beta »

Društvo, najnovije vesti »