Održan protest prosvetnih radnika u Beogradu, ne odustaju od zahteva

Beta pre 2 dana

Prosvetni radnici koji su protestovali danas u Beogradu, poručili su da neće odustati od zahteva za poboljšanje svog materijalnog položaja i zahteva da im se zakonom osigura bezbednost u školama.

Reporter agencije Beta je javio da je protest završen posle nešto više od sat i po, i da je oko 13.00 sati uspostavljen saobraćaj u delu Nemanjine ulice, između parka Manjež i Ministarstva prosvete, koju su bili blokirali.

Na protest su pozvali reprezentativni sindikati u prosveti nezadovoljni obećanjem Vlade o poboljšanju materijalnog položaja nastavnika i njihove bezbednosti.

Ilić: Prosvetari iz cele Srbije za dve nedelje na protestu u Beogradu ako Vlada ne odgovori

Predsednica Sindikata obrazovanja Srbije Valentina Ilić najavila je da će prosvetni radnici iz cele Srbije okupiti na protestu u Beogradu za dve nedelje ukoliko Vlada u tom roku ne odgovori na njihove zahteve.

Ona je za agenciju Beta tokom protesta ispred Ministarstva prosvete u Beogradu ocenila da se najavljenim razlikama u povećanju zarada nastavnog i nenastavnog osoblja stvara "jedna vrsta razdora" među zaposlenima.

"Mi smo upozoravali na različite cene rada u obrazovanju i sad ovo odvajanje 12 odsto nastavnicima i 8 odsto nenastavnom osoblju još više će uneti razdor, ne samo po vertikali već i po horizontali", rekla je Ilić.

Kazala je da su osim protesta u Beogradu, danas u 12 časova organizovani protesti prosvetnih radnika u celoj Srbiji.

"Dalji koraci su za dve nedelje, daćemo Vladi vremena da nas u naredne dve nedelje pozovu i daju neku vrstu ponude. Ukoliko ne odgovore u te dve nedelje okupićemo se ovde u Beogradu iz cele Srbije", navela je predsednica Sindikata obrazovanja Srbije.

Ponovila je da prosvetni radnici traže izmenu uredbe o koeficijentima kao i veću bezbednost na radnom mestu posle serije incidenata u kojima su bili napadani.

"Mi smo pre dve godine nakon incidenta u Trsteniku upozoravali da prosvetni radnici moraju da budu zaštićeni. Tražili smo hitnu izmenu zakona, da se povede javna rasprava vezana za izmenu Krivičnog zakona i da to hitno udje u Skupštinu", rekla je Ilić.

(Beta, 16.09.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Društvo, najnovije vesti »