Zelenski stigao na samit u Dubrovnik, Srbiju će ipak predstavljati Vučić

Beta pre 2 sata

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ipak će učestvovati na današnjem samitu jugositočna Evropa - Ukrajina u Dubrovniku, najavljeno je danas iz njegovog kabineta.

Prethodno je bilo najavljeno da će Srbiju u Dubrovniku predstavljati šef diplomatije.

Na samit koji počinje u 15.30  je već doputovao predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski koji je zajedno sa hrvatskim premiejrom Andrejem Plenkovićem suorganizator skupa.{image2}

Učešće je najavilo 12 zemalja regiona, od Slovenije do Turske. 

Najavljen je dolazak četvoro predsednika, Crne Gore Jakova Milatovića, Kosova Vjose Osmani, Srbije Aleksandra Vučića  i Slovenije Nataše Pirc Musar, kao i pet premijera - Grčke Kirjakosa Micotakisa, Bugarske Dimitra Glavčeva, Albanije Edija Rame i Severne Makedonije Hristijana Mickoskog, kao i predsedavajuće Saveta ministara BiH Borjane Krišto.{image3}

Još tri zemlje, Turska, Rumunija i Moldavija, biće, prema najavama, predstavljene na nivou ministara spoljnih poslova.

Učesnici današnjeg samita Ukrajina-jugoistočna Evropa u Dubrovniku trebalo bi da prihvate i zajedničku Deklaraciju koja sadrži osudu ruske agresije i podršku teritorijalnom integritetu Ukrajine, uključujući i poluostrvo Krim.Kako prenosi Hrvatska radiotelevizija (HRT) o tekstu Dubrovačke deklaracije se još pregovara, ali bi ona trebalo da bude na tragu deklaracija sa prethodnih samita u Atini i Tirani.{image4}

Glavne tačke deklaracije, kako navodi HRT, trebalo bi da uključe i podršku mirovnom planu Zelenskog, zahtev za procesuiranje ratnih zločina u Ukrajini, podršku eurointegracijama Ukrajine i članstvu u NATO kada se za to steknu uslovi, kao i podršku energetskoj sigurnosti i obnovi Ukrajine nakon završetka rata.{image5}

Zelenski koji je prvi put u Hrvatskoj, po dolasku u Dubrovnik sastao se sa Plenkovićem, a očekuje se potpisivanje bilateralnog sporazum koji će, kako je prenela Hrvatska radiotelevizija (HRT) pokrivati humanitarnu pomoć, razminiranje i procesuiranje ratnih zločina.Uoči sastanka Zelenski je na mreži Iks (X) napisao da će s Plenkovićem razgovarati o daljoj odbrambenoj saradnji, rehabilitaciji ranjenih kao i oporavku Ukrajine.

On je, među ostalim, naveo da će se na samitu Ukajina- Jugoistočna Evropa razgovarati o međunarodnim naporima za postizanje mira, kao I o saradnji na putu prema EU I NATO.

Hrvatski mediji problematizuju to što na skup u Dubrovniku, čije je suorganizatori hrvatska vlada i Zelenski, nije pozvan i predsednik Hrvatske Zoran Milanović, iako na skup dolazi nekoliko predsednika država.

Predsednik i premijer Hrvatske dolaze iz različitih političkih opcija, Plenković iz vladajuće Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), a Milanović iz opozicione Socijaldemokratske partije i imaju izrazito loše odnose.

To se često lomi i na pitanju podrške Ukrajini. Za razliku od Plenkovića, Milanović se protivi slanju hrvatskih vojnika u misije podrške Ukrajini, jer smatra bi to dovelo rat u Hrvatsku.

Predsednik je izjavio da će Hrvatska nastaviti da pomaže Ukrajini koja je žrtva agresije, ali da ta pomoć ne može biti bilo kakav oblik učešća pripadnika Hrvatske vojske.

Plenković je, s druge strane, više puta optužio predsednika da je proruski orjentisan.

Izostanak Mlanovića tumači se i u svetlu predsedničkih izbora krajem godine na kojima je Milanović najavio učešće.Dubrovački samit je treći samit jugoistočne Evrope i Ukrajine. Prvi je održan u avgustu 2022. u Atini, a drugi u februaru 2024. u Tirani.

Na skupu u Dubrovniku takođe će učestvovati i potpredsednica Evropske komisije Dubravka Šuica i generalni sekretar OECD Matjas Korman (Mathias Cormann).

(Beta, 09.10.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Svet, najnovije vesti »