Još devet potomaka preživelih iz Nankinškog masakra dobilo priznanje za čuvanje istorijske istine

Beta pre 2 sata

Još devet osoba je 11. oktobra prepoznato kao "naslednici istorijskog sećanja na Nankinški masakr" na ceremoniji koju je organizovala Memorijalna hala žrtava Nankinškog masakra koji su počinili japanski osvajači.

Ukupno 32 potomka, uključujući potomke preživelih iz Nankinškog masakra i supružnike potomaka, dobili su ovu titulu od avgusta 2022. godine, kada je prvih 13 potomaka iz 10 porodica priznato. Najmlađi među njima ima devet godina, piše Sinhua.

Smrt šest preživelih iz Nankinškog masakra tokom 2024. godine smanjila je ukupan broj registrovanih preživelih u Kini na 32, a njihova prosečna starosr je preko 94 godine, što naglašava potrebu za očuvanjem njihovih svedočanstava.

"Ne sme se zaboraviti istorija. Moja najveća želja je da što više ljudi sazna istinu o Nankinškom masakru", rekla je 96-godišnja Ai Jijing, koja je kao dete bila svedok ubistva šest članova njene porodice od strane japanskih trupa.

Potomci prenose zadatak beleženja istorijske istine kroz raznovrsne metode, uključujući pisanje knjiga i pričanje o masakru u okviru memorijalne hale, u školama, zajednicama i širom sveta.

Nankinški masakr dogodio se kada su japanske trupe zauzele tadašnji kineski glavni grad 13. decembra 1937. Tokom šest nedelja, ubile su oko 300.000 kineskih civila i nenaoružanih vojnika, u jednom od najbrutalnijih događaja u Drugom svetskom ratu.

Kineska vlada sačuvala je svedočanstva preživelih u pisanim dokumentima i video snimcima. Ovi zapisi o masakru su 2015. godine uvršteni u UNESCO-vu listu "Sećanje sveta".

U budućnosti se očekuje da će više potomaka preživelih i preminulih dodati svoja svedočanstva kako bi se nastavilo beleženje istorijske istine,  rekao je Džou Feng, kustosa memorijalne hale.

(Beta, 14.10.2024)

Beta »

Društvo, najnovije vesti »