Култура архива вести 11.01.2016

Роман Казуа Ишигура "Сликар пролазног света"

Пресс 11.01.2016
Издавачка кућа "Дерета" обрадовала је многе књигољупце објављивањем нових наслова Казуа Ишигура, пошто је након дуже паузе превела његов други роман "Сликар пролазног света", чија се радња догађа у Јапану после Другог… »

Ђукановић: У дивљем простору полуписмености 90 одсто људи

Н1 Инфо 11.01.2016
Расправа о писмености је честа тема, поготово на интернету. Међутим, лингвиста Влада Ђукановић напомиње да се око 90 одсто људи налази "у широком и дивљем простору полуписмености". Како каже, ту се ништа није променило у… »

Они су нас напустили у 2015. години (ФОТО+ВИДЕО)

Ало 11.01.2016
Вест о смрти Дејвида Боувија, која нас је јутрос дочекала, па помало неспремне, нажалост је наставила низ из 2015. године када је свет изгубио деветоро људи који су на свој начин допринели глобалној музичкој сцени. Таман… »

Без Џејмса Бонда на додели награда БАФТА

Данас 11.01.2016
Највише номинација Британске академије за филмове "Керол" и "Мост шпијуна" Лондон - Драма о лезбејском пару 50-их година Тода Хејнса "Керол" и трилер о Хладном рату Стивена Спилберга "Мост шпијуна" имају највише, чак по… »

Најзначајнији српски историчар уметности

Данас 11.01.2016
Завод за уџбенике објавио књигу "Светозар Радојчић, живот и дело" Завод за уџбенике објавио је књигу "Светозар Радојчић, живот и дело" о једном од најзначајнијих, ако не и најзначајнијем, српском историчару… »

Последње Збогом: Фанови пратили Лемијеву сахрану преко интернета

Курир 11.01.2016
Он је мој херој, он је прави рокенрол. Леми је имао највеће срце, рекао је Дејв Грол јецајући на његовом испраћају у Лос Анђелесу. Легендарни Леми Килмистер, оснивач бенда Моторхед који је преминуо 28. децембра прошле… »

Реприза Новогодишњег концерта Нишког симфонијског

Јужне вести 11.01.2016
У делима Штрауса, Вердија, Пучинија и других познатих композитора публика ће на репризи Новогодишњег концерта моћи да ужива у петак 15. јануара од 20 сати у сали Нишког симфонијског оркестра. Са симфонијским оркестром као… »

Награда за нишког карикатуристу у Шпанији

Јужне вести 11.01.2016
У конкуренцији 400 радова карикатуриста из 50 земаља на конкурсу у Шпанији са темом "Бикови да, тореадори не" нишки карикатуриста Саша Димитријевић добио је трећу награду. Димитријевић истиче да му је веома драго што је… »

Неда Арнерић се преселила у Хрватску

Ало 11.01.2016
Чувена српска глумица Неда Арнерић, због пословних обавеза, родни Београд заменила је Загребом. Наиме, због представе “Живећемо боље”, у којој глуми, глумица је последњих месеци принуђена да живи у Хрватској… »

"Повратник" тријумфовао на додели Златних глобуса

Ало 11.01.2016
Филм "Повратник" (Тхе Ревенант) тријумфовао је синоћ на додели Златног глобуса са освојене три награде, укључујући ону за најбољи филм у категорији драме. Леонардо Дикаприо, који у том остварењу глуми ловца кога су… »