Култура архива вести 19.02.2016

Преминула књижевница Харпер Ли

Глас Америке 19.02.2016
Харпер Ли, ауторка књиге “Убити птицу ругалицу” која је освојила Пулицерову награду, преминула је у Монровилу у Алабами, пренео је вебсајт АЛ.цом. Имала је 89 година. Ли је родјена у Монровилу али је годинама живела у… »

Провинцијална елита има комплекс ниже вредности

Данас 18.02.2016
Олег Новковић, редитељ филма "Отаџбина" Зашто су "Наши" постали Туђи? Па наша провинцијална елита оболела од стокхолмског синдрома и комплекса ниже вредности је све урадила да чињенице умањи и релативизује. То је као… »

Ускоро реконструкција Српске куће на Крфу

Блиц 19.02.2016
Српска кућа на Крфу биће реконструисана, а стална изложбена поставка модернизована. Поводом обележавања стогодишњице евакуације српске војске на Крф, Министарства културе и информисања определило је сва неопходна средства… »

Преминула Харпер Ли, ауторка култног романа "Убити птицу ругалицу"

Блиц 19.02.2016
Харпер Ли, чувена америчка списатељица, позната по роману “Убити птицу ругалицу”, умрла је данас у 90. години живота. Харпер Ли је рођена 28. априла 1926. године у Монровилу у Алабами, као најмлађе од четворо деце Амасе… »

Новосадски „Виолиниста на крову“ у Београду, ЧУДЕСНИ СПЕКТАКЛ на сцени Сава центра

Блиц 19.02.2016
Мјузикл “Виолиниста на крову”, сценски спектакл у копродукцији Српског народног позоришта и Новосадског позоришта/Ујвидеки синхаз, вечерас (20) гостује у Сава центру. Режију прослављеног комада (Џозеф Стејн - Џери… »

ДАН БДП Скромна прослава на Црвеном крсту, "Татајна Лукјанова" за Љубинку Кларић

Блиц 19.02.2016
Дан Београдског драмског позоришта биће обележен 20. фебруара и тим поводом додељена су традиционална годишња признања. Одлуком Управног одбора Гран при "Татјана Лукјанова", награда за вишегодишњи допринос Београдском… »

Два филма Томаса Винтерберга на 44. Фесту

РТВ 19.02.2016
БЕОГРАД - Дански редитељ Томас Винтерберг, српској публици познат по потресном вишеструко награђиваном остварењу "Лов", приказаном на 41. Фесту, ове године ће се на истом фестивалу представити са два филма - "Комуна" и… »

Легендарни Тони Андервуд гост Академије уметности

Пресс 19.02.2016
Познати амерички џез извођач, композитор и музички продуцент Антонио Тони Андервуд гостоваће наредних месеци на Академији уметности у Новом Саду где ће одржати неколико бесплатних радионица. Фото:Б92.нет Прва у низу… »

Филм "Влажност" одушевио немачке медије

РТВ 19.02.2016
БЕРЛИН - Филм "Влажност", дебитантско остварење редитеља Николе Љуце, имао је светску премијеру на престижном Берлинском филмском фестивалу, у оквиру селекције "Форум" и наишао је на одличне реакције публике и критике… »

Јубиларно 50. извођење представе "Иза кулиса" 21. фебруара

Пресс 19.02.2016
Представа Позоришта "Бошко Буха" - "Иза кулиса" Мајкла Фрејна, у режији Југа Радивојевића, биће 50. пут изведена 21. фебруара у Установи културе "Вук Стефановић Караџић", најавило је позориште. Фото:Тањуг "Иза кулиса"… »