Zdravlje, najnovije vesti

Spavate vikendom do kasno? Nova studija otkriva da možda brže starite

N1 Info pre 17 minuta
Pritisak na poslu, porodica i kasna večernja druženja čine nemogućim pridržavanje rasporeda spavanja za mnoge odrasle osobe. Novo istraživanje sa Univerziteta Augusta u Džordžiji kaže da bi se ta varijabilnost mogla povezati s ubrzanim biološkim… »

Na ovim delovima tela se mogu uočiti prvi znakovi krvnih ugrušaka

B92 pre 1 sat
Krvni ugrušci koji se razvijaju u našim venama, poznati kao duboka venska tromboza, mogu biti opasni. Ako se ugrušci u venama oslobode, putuju kroz krvotok i mogu se zaglaviti u plucima i blokirati protok krvi. Da biste to sprečili, potrebno je na… »

Sve više mladih ima "imposter" sindrom: Nije bezazleno

B92 pre 4 sati
Generacija Z stalno koristi društvene mreže, zbog čega su više nego ikada izloženi uspesima i dostignucima drugih ljudi. Platforme poput Instagrama su u osnovi prikaz samo najboljih trenutaka u životima korisnika. I upravo je to problem: oni nisu… »

Namirnice pune proteina: Daju snagu organizmu i idealne su za doručak

B92 pre 7 sati
Proteini su esencijalni nutrijent, a unošenje dovoljne količine za doručak je baza energije, dužeg osećaja sitosti i dobrog zdravlja. Dobra kombinacija namirnica u proteinskom doručku učiniće mnogo i za našu idealnu telesnu težinu. Koju ulogu u… »

Prvi simptom šizofrenije – može da se javi godinama pre dijagnoze

Nova pre 10 sati
Šizofrenija se smatra ozbiljnim psihijatrijskim poremećajem koji se vremenom pogoršava. Pacijenti najčešće doživljavaju teško funkcionalno oštećenje – gubitak radne sposobnosti, nesposobnost za samostalan život, narušeno socijalno… »

Neobičan simptom šizofrenije koji može da se javi godinama pre dijagnoze

N1 Info pre 11 sati
Šizofrenija se smatra ozbiljnim psihijatrijskim poremećajem koji se vremenom pogoršava. Pacijenti najčešće doživljavaju teško funkcionalno oštećenje – gubitak radne sposobnosti, nesposobnost za samostalan život, narušeno socijalno… »

Često buđenje tokom noći može biti simptom "tihog ubice": Evo kada je vreme za uzbunu

B92 pre 11 sati
Ukoliko se u toku noći budite i imate visok krvni pritisak, to bi mogao da bude znak za uzbunu. Naime, tokom dana krvni pritisak odrasle osobe ne bi trebalo da bude veci od 120/80, dok bi nocu, kada bi pritisak trebalo da se prirodno smanji, trebalo da… »

Preterano konzumiranje ove namirnice može da izazove trovanje

Vesti online pre 12 sati
Činjenica je da je većina orašastih plodova izuzetno dobra za zdravlje. Međutim, trebalo bi da ograničite potrošnju brazilskog oraha na jednu dnevno. Zašto je to tako? Naime, brazilski orasi potiču iz amazonske prašume, gde je udeo selena u… »

Kako naše telo reaguje na ljutu hranu: Neko je bolje podnosi, neko gore, a evo od čega zavisi

B92 pre 14 sati
Znojenje, bolovi u stomaku, glavobolja su samo neke od nuspojava koje se mogu javiti kao rezultat konzumiranja začinjene hrane. Međutim, neki ljudi to bolje tolerišu i lako mogu uživati u ovom ukusu. Začinjena hrana, kao što su kari ili čili… »

Povedite računa: Preterano konzumiranje ove namirnice može da izazove trovanje

B92 pre 15 sati
Činjenica je da je vecina orašastih plodova izuzetno dobra za zdravlje. Međutim, trebalo bi da ograničite potrošnju brazilskog oraha na jednu dnevno. Zašto je to tako? Naime, brazilski orasi potiču iz amazonske prašume, gde je udeo selena u… »

Vesti dana »