Odbijen predlog za anketni odbor zbog rušenja u Savamali

Beta 04.10.2016

Skupština Srbije odbila je danas predlog da se formira anketni odbor za utvrđivanje dešavanja u beogradskom naselju Savamala, u kom je u sred noći porušeno nekoliko objekata.

To je bio predlog poslanika Demokratske stranke Balše Božovića, ali ga je vladajuća većina tokom utvrđivanja dnevnog reda skupštinske sednice odbila.

Poslanici su danas odbili i predlog poslanika Srpske napredne stranke Aleksandra Martinovića da se formira anketni odbor za utvrđivanje izbornog i postizbornog rezultata, izbora održanih 24. aprila.

Poslanici Skupštine Srbije danas su na početku rada tražili obaveštenja od predstavnika Vlade Srbije između ostalog o akreditacijama privatnih univerziteta, ukidanju povraćaja PDV na opremu za bebe, poslovnim rezultatima Er Srbije i migrantskoj krizi.

Poslanica Demokratske stranke Aleksandra Jerkov uputila je kako je moguće da Komisija za kontrolu kvaliteta obrazovanja ocenjuje da Univerzitet u Novom Pazaru ne ispunjava nijedan osnov da bude akreditovan, a da premijer Aleksandar Vučić ipak potpisuje dokument na predlog resornog ministra, da su fakulteti na tom univerzitetu akreditovani.

Ona je pitala ministra finansija Dušana Vujovića da li smatra da nema drugog načina da se štedi osim ukidanja povraćaja PDV za opremu za bebe.

"Zar ne može negde drugde da se prištedi, a ne na mladim porodicama koje su odlučile da imaju decu", upitala je Aleksandra Jerkov.

Poslanik Dosta je bilo Aleksandar Stevanović interesovao se za poslovanje Er Srbije s obzirom da su, kako je naveo, gubici te kompanije do sada pokriveni subvencijama, koje su platili svi građani.

Šef poslaničke grupe Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović pitao je ministarku pravde Nelu Kuburović i ministra unutrašnjih poslova Nebojšu Stefanovića šta će učiniti zbog pretnji upućenih pojedinim svedocima na suđenju u slučaju ubistva novinara Slavka Ćuruvije.

On je kazao i da je jedan svedok na tom suđenju rekao da već pet godina sa njim niko ne želi da govori o političkoj pozadini ubistva Zorana Đinđića i upitao šta će ministri preduzeti i po tom pitanju.

Šef poslaničke grupe Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj negodovao je što se pored srpske zastave stavlja zastava EU i istakao da je to po zakonima Srbije nije dozvoljeno.

"Dolazimo u neprijatnu situaciju sa jedne strane naša zastava, pa zastava Kine ili Rusije i zastava EU. Došao sam do zaključka da je svakom državniku prijateljskih zemalja Rusije, Kine neprijatno da se u okviru zvaničnog prijema na njih se kezi zastava EU", kazao je Šešelj.

Nakon što su poslanici završili sa poslaničkim pitanjima ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić obrazložila je izmene Zakona o finansiranju lokalnih samouprava kojim je predviđeno smanjenje procenta prihoda od poreza na zarade koje pripada lokalnim samoupravama zbog fiskalne konsolidacije, smanjenja budžetskog deficita i očuvanja makroekonomske stabilnosti.Po predloženim izmenama zakona, od ukupnih prihoda od poreza na zarade gradovima će, umesto sadašnjih 80 odsto, ubuduće ostajati 77 odsto, opštinama 74 odsto, a Beogradu 66 odsto, dok će ostalo ići u budžet Srbije, rekla je Brnabić obrazlažući predloženi zakon u Skupštini Srbije.

Tako će, kako je navela, od gradova biti uzeto 1,3 milijarde dinara, od opština 1,6 milijardi, a od Beograda najviše - 1,9 milijardi.

Ona je kazala da se vodilo računa da nijedna lokalna samouprava ne izgubi više od četiri odsto prihoda.

Brnabić je istakla da je preraspodela sredstava bio jedan od zahteva MMF-a, ali da će umesto zahtevanih osam milijardi dinara uštede, biti preraspoređeno 4,8 milijardi dinara poreskih prihoda.

(Beta, 10.04.2016)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »