Nikolić: Priština nema šta da traži pored dogovorenog

Beta 25.01.2017

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je danas u Lisabonu da vlasti u Prištini, sem onoga što je dogovoreno u dijalogu s Beogradom, nemaju više šta da traže, osim nezavisnosti koju im Srbija nikada neće priznati.

"Mi smo, kao država, mnoge ingerencije države preneli dogovorima u Briselu privremenoj administraciji u Prištini kao izvorne ingerencije, izvorne nadležnost, i mislim da smo već negde tu došli do kraja, i da Priština, izuzev nezavisnosti koju od Srbije nikada neće dobiti, nema više šta ni da traži u razgovorima s Beogradom, pošto ne postoji tema koju već nismo rešili pozitivno za Prištinu, ali postoje teme koje Priština nije pozitivno rešila za Srbe koji žive na Kosovu i Metohiji, a koje je dogovorila u Briselu, i mi sada na tome insistiramo", rekao je Nikolić novinarima u Lisabonu.

On je rekao da su kosovski Albanci slanjem specijalnih snaga na sever Kosova, gde, kako je naveo, "po sporazumu ne smeju da se nađu bez saglasnosti NATO i lokalne zajednice", pokazali da su "spremni da ratuju", ali je Srbija "učinila još jedan napor da ni do kakvog sukoba ne dođe".

"Mi smo o tome juče detaljno razgovarali u Briselu. Stavovi su nepomirljivi. Albanci neće odustati od nezavisnosti, Srbija tu nezavisnost nikada neće da prizna. A ako to znači da više ne možemo ni o čemu da se dogovaramo, onda je to loše. Zato što ja mislim da mi treba da se dogovaramo i da neprekidno držimo taj dijalog otvorenim, bez obzira što su stavovi direktno suprotstavljeni, ali poslednji potezi Albanca su i Evropskoj uniji, koja je medijator u tim našim dogovorima, pokazali da je iskrenost isključivo na strani Beograda", rekao je Nikolić.

Nikolić je izrazio uverenje da mnoge države koje su priznale nezavisnost Kosova, to danas ne bi učinile, da je Kosovo to uradilo sada.

(Beta, 01.25.2017)

Povezane vesti »

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »