Sindikat Sloga 1. maja u Kruševcu organizuje protest

Beta 28.04.2017

Udruženi sindikati Srbije "Sloga" su danas najavili da će 1. maj, Međunarodni praznik rada, obeležiti protestnim okupljanjem u Kruševcu, na platou Doma sindikata.

Protest u Kruševcu se organizuje kao podrška aktivistima tog sindikata iz kruševačkog Trajala koji su proglašeni tehološkim viškom, "ali i svim do sada otpuštenim radnicima, žrtvama tranzicije, neoliberalne ekonomske politike koja se sprovodi i čije katastrofalne posledice osećaju svi građani Srbije".

Sindikat Sloga je istakao da je do sada za 1. maj organizovao proteste u Beogradu, ali ove godine će skup biti u Kruševcu i zbog toga da bi se izbegao sukob nezadovoljnog članstva i simpatizera tog sindikata sa učesnicima protesta u glavnom gradu koji oganizuju Savez samostalnih sindikata Srbije i Ujedinjeni granski sindikati "Nezavisnost".

Ta dva reprezentativna sindikata su, po oceni Sloge, "prepoznata kao dugogodišnji amortizeri radničkog nezadovoljstva i prikriveni saradnici svih vlasti do sada".

"Apsurdno je, licimerno i bedno da ovi sindikati koji godinama unazad učestvuju u (ne)radu Socijalno – ekonomskog saveta, tripartitnog tela predstavnika vlasti, poslodavaca i sindikata, kritikuju stanje i položaj radnih prava, ali ne i samu vlast koja tu politiku sprovodi, i da u danu, simbolu međunarodnog radničkog otpora pozivaju na solidarnost kako bi šetali Beogradom i uručili zahteve 'praznoj zgradi Vlade Srbije', a imaju priliku da to rade tokom cele godine na sednicama tog tela", navodi se u saopštenju Sloge.

(Beta, 04.28.2017)

Povezane vesti »

Ključne reči

Ekonomija, najnovije vesti »