Михајловић: Разговори о новој влади још трају

Бета 13.10.2020

Министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић изјавила је вечерас да су у току разговори о новој влади Србије, за чије формирање је рок 3. новембар и додала да ће јавност о разултатима преговора бити обавештена након састанка органа Српске напредне странке (СНС).

"Ко ће тачно да буде у којем министарству, то је двосмерна улица, о томе се разговара. Влада треба да буде ефикасна, да обезбеди политичку сигурност, здравствену безбедност а и да се посветима темама попут екологије", рекла је Михајловић у емисији "Упитник" на Радио-телевизији Србије (РТС).

Михајловић је нагласила да постоји пуно простора у којем нова влада може да ради за грађане Србије те да је за њу "апстрактно" питање да ли ће влада бити концентрациона, односно да ли ће је чинити све политичке странке које су прешле цензус и да ли ће бити ванредних парламентарних избора.

Коментаришући извештај Европске комисије о напретку Србије, Михајловић је казала да није спорно да је Србија забележила у неким деловима боље, а у неким лошије резултате и истакла је да то не значи да земља неће даље напредовати.

"Да ли смо могли негде да будемо бољи - јесмо", рекла је Михајловић и навела да ће напретку Србије допринети формирање два нова министарства, за људска права, равноправност полова и друштвени дијалог и за бригу о породици, деци и демографији.

Говорећи о заступљености жена у Скупштини Србије, која је законом одређена на 40 одсто, Михајловић је изнела тврдњу да је Србија са бројем посланица у тренутном сазиву парламента "далеко изнад просека Европске уније".

Извршни директор Фондације за отворено друштво Милан Антовићевић изјавио је да нова влада фокус рада треба да постави према извештају ЕК о напретку Србије за који је казао да је "добро мерило шта је постигнуто, а шта је Србија обећала".

Говорећи о саставу будуће владе, Антонијевић је рекао да очекује да она буде концентрациона, "да покупи све политичке снаге" али је и додао да то представља "ситуацију која није добра за друштво Србије".

Антонијевић је нагласио да са формирањем нове владе паралелно треба разговарати о питањима изоборних услова, раду јавних сервиса и уопште стању у медијима у Србији, за које је нагласио да су предуслови за релаксирање ситуације.

(Бета, 10.13.2020)

Прочитајте још

Кључне речи

Политика, најновије вести »