Studija: Osteoporoza utiče na kognitivni pad

Beta 07.03.2024

Kineski istraživači su otkrili da osteoporoza može narušiti kognitivne funkcije, pružajući novi pristup kliničkom lečenju neurodegenerativnih poremećaja kao što je Alchajmerova bolest, saopštio je Univerzitet u Nanđingu.

Otkriće do kojeg je došao istraživački tim iz bolnice Nanđing dram tauer (Nanjing Drum Tower) pri Medicinskom fakultetu Univerziteta Nanđing, objavljeno je u časopisu Nejčer metabolizm (Nature Metabolism), prenosi Sinhua.

Osteoporoza je metabolički poremećaj kostiju koji karakteriše progresivni pad koštane mase i kvaliteta, što dovodi do povećane krhkosti kostiju i većeg rizika od preloma.

Prethodna istraživanja su pokazala da kosti starijih pacijenata sa osteoporozom oslobađaju ključni faktor koji potiče od osteocita koji se zove sklerostin, rekao je Điang Ćing, pomoćnik dekana na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Nanđingu, dodajući da je u krvi pacijenta i cerebrospinalnoj tečnosti prisustvo sklerostina visoko.

Tim je sproveo više od šest godina istraživanja o intrinzičnoj vezi između sklerostina i mozga.

Eksperimenti na miševima pokazuju da sklerostin koji oslobađaju koštane ćelije starijih miševa može probiti krvno-moždanu barijeru, inhibirati prenos signala centralnih neurona, oštetiti plastičnost i integritet neuronskih sinapsi i uzrokovati pad kognitivnih funkcija kod miševa, rekao je Guo Baošeng, vanredni profesor na medicinskom fakultetu.

Pored toga, u eksperimentu za Alchajmerovu bolest na miševima, istraživači su otkrili da povećanje koncentracije sklerostina može ubrzati formiranje amiloidnog plaka i dodatno pogoršati kognitivni pad.

Rezultati istraživanja su pokazali da su pacijenti sa Alchajmerom i osteoporozom izloženi povećanom riziku od kognitivnih oštećenja, rekao je Guo.

(Beta, 03.07.2024)

Beta »

Društvo, najnovije vesti »