Poboljšan kvalitet vazduha omogućava posmatranje zvezda u regionu Peking-Tjanđin-Hebej

Beta 12.03.2024

Jang Đing bira položaj, postavlja kameru i podešava parametre i čeka da se pojave nebeski fenomeni pa da škljocne.

Jang je ovaj proces ponovila nebrojeno puta u proteklih 10 godina, ali kaže da se i dalje oseća uzbuđeno svaki put kada pogleda u zvezde.

Njena strast za posmatranjem zvezda počela je pre oko 10 godina, kada je počela da uči o astronomiji, upoznala astronomske stručnjake i srela druge entuzijaste.

Vođena interesovanjem za posmatranje zvezda i fotografiju, krenula je na svoje astronomsko posmatranje. Pošto je Jang rodom iz severnokineske opštine Tjanđin, njena promatranja se odvijaju uglavnom u regionu Peking-Tjanđin-Hebej, takođe poznatom kao "Đing-Đin-Đi".

Tokom godina, Jang nije samo zabeležila astronomske fenomene kao što je kiša meteora Geminid, već je takođe bila svedok promena u životnoj sredini koje se dešavaju u region, piše Sinhua.

Ona se seća da su pre 10 godina fotografije koje su snimili ljubitelji astronomije u regionu Peking-Tjanđin-Hebej često otkrivale oštar kontrast između zvezdanog neba iznad i ispod smoga. A smog je ponekad bio toliko gust da fotografi uopšte nisu mogli da snime nijednu sliku.

Ovo je navelo mnoge posmatrače zvezda u regionu da putuju na mesta sa vedrim nebom, kao što je autonomna oblast Unutrašnja Mongolija u severnoj Kini.

"Kvalitet vazduha u regionu Peking-Tjanđin-Hebej je bio loš tokom cele godine", rekla je Jang, napominjući da je smog ozbiljno ometao astronomska posmatranja i fotografisanje. Tokom mnogih noći, Jang i njeni prijatelji morali su da se odvezu iz zagađenih gradova da bi pronašli prikladne lokacije.

Da bi napravili dobre slike zvezdanog neba, morali su da čekaju da počne vetar, rekla je ona. "Uglavnom smo morali da čekamo vetrovit dan praćen vedrom noći, a onda bismo žurili u predgrađe da vidimo još zvezda", dodala je.

Podaci pokazuju da je prosečna koncentracija finih čestica, poznatih kao PM2,5, bila 106 mikrograma po kubnom metru u regionu Peking-Tjanđin-Hebej 2013. godine, što je region i okolna područja činilo najzagađenijim u Kini.

Ali tokom vremena došlo je do velikih promena. Koordinirani razvoj regiona Peking-Tjanđin-Hebej je ključna nacionalna strategija od 2014. godine, pri čemu je zaštita životne sredine ključna oblast zabrinutosti za sve tri lokacije.

"Kupila sam astronomski teleskop 2016. Do tada se regionalni kvalitet vazduha već promenio, a broj noći u kojima sam mogla da vidim zvezde se povećavao", rekla je Jang.

Zahvaljujući koordinisanim naporima regiona, prosečna koncentracija PM2,5 pala je na 37 mikrograma po kubnom metru 2022. godine, a kvalitet vazduha se značajno poboljšao kao i kvalitet vazduha u okolnim područjima.

"U proteklih nekoliko godina, mogli smo da vidimo kako zvezde sijaju češće i na više mesta", rekao je Jang.

U 2022. godini, koja je bila posebno dobra godina za posmatrače zvezda, posmatrala je i fotografisala nebeske događaje više od 100 puta. "Poboljšana transparentnost atmosfere značajno je povećala verovatnoću da možemo da posmatramo neverovatne nebeske pojave", rekla je.

I Jang je bila svedok više promena u regionu Peking-Tjanđin-Hebej. "Životna sredina u regionu je sve bolja i bolja. Planine su zelenije, a vode bistrije", kazala je.

Prošle godine Jang je počela dodatno da istražuje univerzum. "Postoje prelepi objekti dubokog neba kao što su magline i galaksije, ali većina njih nije vidljiva golim okom", rekla je ona.

Jang sada studira astrofotografiju i željna je da svoju strast podeli sa drugima. "Nadam se da će više ljudi moći da vidi romantične zvezde“, rekla je ona.

(Beta, 03.12.2024)

Peking »

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »