Јача тржиште 'функционалних напитака' с 'подстрекачима' снаге, концентрације, здравља

Бета 16.04.2024

Полице самопослуга све више личе на апотеке, испуњене безалкохолним напицима који наводно подстичу "оштрину ума", соковима с бактеријама који "подстичу дигестивно здравље", водом с колагеном која обећава "бољу кожу" "чвршће зглобове" и "енергетским напицима" на којима пише да "сагоревају масноћу".

Наступила је помама за такозваним "функционалним напицима" који наводно "вреде више".  То је почело крајем 1980-их, напицима с кафеином и "енергетским" додацима с витаминима, као што је "Ред Бул", а прерасло је у индустрију вредности више милијарди долара годишње.

Стотине брендова утркују се за пажњу потрошача са све егзотичнијим састојцима и рекламирањем добити за здравље и благостање.

"Ако сте у стресу, покушајте пиће са са ашвагандом - растињем дуго коришћеном у траварској медицини. Ако хоћете да ојачате вежбајући, има напитака с хромом који могу да подстакну метаболизам. Да ли хоћете да се убаците у расположење за забаву без алкохола?" - компаније праве безалкохолне напитке и пива са додатком састојака као што је "гуајуса" - лист који садржи кафеин и антиоксиданте.

Компанија која прати понашање потрошача "НилсенИQ" пребројала је прошле године само у САД 53.000 баркодова у категорији "функционалних напитака", укључујући све укусе "енергетских и спортских напитака", газираних, флаширане воде са додацим, "шејкова", чајева који "јачају ментално или физичко здравље".

Нутриционисти кажу да је добро што потрошачи трагају за здравијим напицима, али упозоравају да треба бити обазрив и читати натписе на амбалажи о састојцима што посебно важи за труднице, за оне узимају лекове и све који су болесни. Уз то, треба избегавати "празне калорије" и шећер који неће "сагорети".

"Монстер" енергетско пиће од око 450 грама има готово исто толико шећера као обична "Кока-кола".

"Неко ко трчи маратон има другачије потребе од неког ко се вози на посао" - рекла је Марта Филд. помоћна професор кана Одељењу Универзитету Корнел за нутрициону науку.

Америчка управа за храну и лекове регулише састојке и тражи да етикете буду тачне, а Савезна трговинска комисија (ФТЦ) може да ускочи ако компаније износе лажне тврдње. 

ФТЦ је 2013. године утврдила  да је сок од нара "Пом Вондерфул" лажно рекламиран као клинички доказан да лечи, спречава или смањује ризик од срчаних обољења и рака простате.

Али произвођачи "функционалних напитака" обично износе мање конкретне тврдње од тих, а наука која их подржава је понекад неодређена. На газираном чају "СкинТее" пише да "подржава хидратацију и еластичност коже" са 3.000 милиграма колагена у конзерви од 340 грама. Али прошле године истраживачи Медицинског универзитета Харвард су рекли да још нема чврстих доказа да напици или суплементи с колагеном побољшавају изглед коже или јачају раст косе или ноктију, како се рекламира читав низ производа.

Компанија "Панера Бреад" суочена је са најмање две тужбе у којима се тврди да је њена лимунада са велком количином кафеина довела до смрти двоје људи са срчаним проблемима.

"Важно је сетити се да све има може да буде и токсично и безбедно, зависно од количине. Доза чини да нешто постане отров" - рекао је Џо Загорски, токсиколог у Центру за истраживање безбедности састојака на државном универзитету Мичиген. 

"Пошто је тешко утврдити количину конкретних састојака у многим од ових напитака. боље је поступати обазриво и не узимати их прекомерно", рекао је он.

На неки начин нема ниичег новог у томе што људи трагају за додатном користи: древни Египћани и Римљани пили су чај од камилице због тога што се сматрало да је лековит, а 1935. године јапански микробиолог представио је "Јакулт" - ферментисан млечни напитак продаван широм света као начин да се побољша здравље желуца.

Последњих пола века напици или сокови од пшеничних изданака наизменично су били популарни и хваљени као суплементи исхране.

Оно што је ново јесу друштвене мреже које омовућавају брзо ширење тврдњи о мање познатим састојцима, рекао је Филд из Корнела.

Два најновија која су изазвала реакцију са "адаптогени" - биљке или печурке које наводно помажу организму да реагује на стрес или замор, или "нотропи" који су природни или синтентички когнитивни стимулатори  - кафеин, гингко или аминокиселине.

Америчка продаја пребиотичких и пробиотичких напитака више него је утростручена прошле године, док је продаја старије категорије "комбуке" порасла само осам одсто - по подацима консултантске фирме Аликс Партнерс.

"Знање потрошача о функционалности састојака заиста је порасло" - рекла је Шери Фреј, потпреседница НилсенИQ за здравство.

За неке људе су међутим мање важне тврдње о утицају "функционалних напитака" на здравље.

Наставница "фитнеса" у држави Тексас Ејми Каселс рекла је да је привлаче "функционални напици" зато што обично садрже природне састојке као што је сок од воћа или заслађивач и да, кад их попије, не верује да јача здравље, али ни му и не шкоди, те је за њу то "задовољство без кривице".

Велики део тржишта напитака с додатним састојцима усмерен је ка људима који хоће да смање потрошњу алкохола. Компанија "Три спирит" (Тхрее Спирит) из Лондона каже да производи безалкохолне напитке с више од 60 састојака, укључујући "гуајусу" и "шисандру" - азијску врсту бобичастог воћа које по тој компанији "имитира осећај опуштања које корисници добију од пива, вина или других алкохолних пића".

"У суштини алкохолна пића су права функицонална пића, људи их конзумирају не само због укуса. Она им помажу да се друже, да се опусте, да се разведре. Тако да смо помислили да то да радимо из новог угла" - рекао је суоснивач компаније "Тхрее Спирт" Деш Лилии. 

Ренди Берт, директор у фирми "Аликс Партнерс" који је изучавао храну и пиће, рекао је да су "функционална пића" у складу с опредељивањем потрошача већ више деценија за здравију исхрану и навике. Он не очекује да се смањи тражња за тим напицима.

Компанија за истраживање тржишта "Еуромонитор" очекује да продаја "функцоналних пића" у свету расте седам одсто годишње до 2027.

У САД је продаја функцоналних пића порасла за 54 одсто, на 9,2 милијарди долара од марта 2020. до марта 2024. године - по "Нилсен ИQ". То је брже од укупног раста свих безалкохолних напитака, који је износио 43 одсто у том периоду.

Фреј је рекла да се продаја успорила прошле године у САД што она делимично приписује релативно високој цени "функционалних напитака". Дванаест конзерви "Олипопа" - пробиотичког напитка, продаје се на Амазону за 35,99 долара, док пакет од 12 конзерви соде "Доктор Пепер" кошта 6,48 долара, те потрошачи можда одлучују да купују и скупе напиутке, али не често.

Хенри Чен, суоснивач и директор "Саут Сан Франциска" - напитка на бази "алое вере", рекао је да пораст броја брендова који обећавају здравствене предности збуњује потрошаче. Он претпоставља да ће купци на крају да се заморе од свега тога и да ће се определити за једноставније врсте напитака.

"Има исувише уско одређених функционалних потреба на које брендови тврде да одговарају, исувише езотеричних састојака за које је потребан факултет да би се разумело о чему се ради, додатака храни и напицима" - рекао је он.

А неки ће можда потпуно заобићи рафове с "функцоналним напицима" и задржати се на обичној здравој храни колико год је могуће.

(Бета, 04.16.2024)

Бета »

Друштво, најновије вести »