Kultura arhiva vesti 23.05.2017

Odlazak "prefinjenog Bonda": Kako je Rodžer Mur stvarao Agenta 007

Nedeljnik 23.05.2017
Danas je preminuo Rodžer Mur, jedan od glumaca za koje se može reći da su personfikacija Džejmsa Bonda. Kako je ovaj glumac obeležio stvaranje jednog od najpopularnijih likova 20. veka. Jan Fleming verovatno nije mogao da pretpostavi da će njegov… »

Preminuo Rodžer Mur

Nedeljnik 23.05.2017
Najzapaženija uloga Rodžera Mura svakako je agent sa dozvolom za ubistvo, Džejms Bond, ali ostaće zapamćen i po kultnim serijama "The Saint" i "The Persuaders". Slavni britanski glumac, ser Rodžer Mur preminuo je u Švajcarskoj nakon kraće bitke sa… »

Tuševljakoviću uručena Evropska nagrada za književnost

RTV 23.05.2017
BRISEL - Darko Tuševljaković ovogodišnji je dobitnik Evropske nagrade za književnost za roman "Jaz". Delo je pre nekoliko meseci objavljeno u izdanju "Arhipelaga". Sa njim je večeras na dodeli nagrada razgovarao novinar RTV-a Ivan Ilić.… »

Otkriće: Nikola Tesla je rođak Jovanke Broz

Kurir 23.05.2017
Moj predak Toma je bio pravoslavni sveštenik. On je takođe i pradeda Nikoli, po Teslinoj majci Đuki. Tako smo nas dvoje u srodstvu, ispričala je nekadašnja prva dama SFRJ. Zahvaljujući izložbi u domu porodice Karađorđević na Belom dvoru ponovo… »

Instagram skandal: Kim Kardašijan objavila fotku povodom tragedije u Mančesteru i razbesnela javnost

Kurir 23.05.2017
Starleta Kim Kardašijan izazvala je skandal nakon što je na Instagramu objavila post koji se odnosio na žrtve terorističkog napada u Mančesteru. Nakon sinoćnjeg terorističkog napada koji se desio na koncertu Arijane Grande, a u kom je poginulo 22… »

Svetomir Arsić Basara novom izložbenom postavkom proslavio 90. rođendan

RTS 23.05.2017
Vajar Svetomir Arsić Basara ulazak u devedesetu godinu proslavio je u ateljeu koji je renoviran pod budnim okom njegove najuže porodice. Novu izložbenu postavku mogu da vide pre svega komšije u novobeogradskom bloku 64, kao i prolaznici. U devedesetu… »

Kako me je ubio američki graničar

Politika 23.05.2017
Minut ćutanja za mančesterske žrtve, Injarituova izbeglička virtuelna realnost i razočaranje novim filmovima Hanekea i Lantimosa. Kan – Tačno u 15 časova je u svim dvoranama i prostorima 70. Kanskog festivala zavladala jednominutna tišina. Minut… »

Premijera dokumentarnog filma "Lica Lafore"

RTV 23.05.2017
BEOGRAD - U četvrtak, 25. maja u 18 časova održaće se premijera dokumentarnog filma "Lica Lafore" u zgradi Jugoslovenske kinoteke. Film "Lica Lafore" dokumentuje sudbinu porodice Gajić iz Banja Luke i njihovu višegodišnju nadljudsku borbu za… »

Kineski zid je najvažnije blago

Politika 23.05.2017
Kina ima oko 760.000 nepokretnih dobara kulturne baštine, uključujući i podzemne i podvodne lokalitete. Već smo razgovarali sa srpskim ministrom kulture i sa direktorkom Narodnog muzeja u Beogradu o organizovanju izložbe o kulturnom blagu Kine, kakve… »

„Zlatni vitez“ iz Sevastopolja — Kusturici

Sputnik 23.05.2017
Proslavljeni srpski režiser Emir Kusturica nagrađen je najvećom nagradom 26. Međunarodnog filmskog festivala „Zlatni vitez“, koji se održava u Sevastopolju od 22. do 31. maja. Kusturica je dobio zlatnu medalju „Sergeja Bondarčuka“ za… »