Arhiva » Vesti » Moj Novi Sad 13.01.2018

Ima li razlike između džema, pekmeza i marmelade?

Moj Novi Sad subota, 13. januar 2018.

I džem, i pekmez, i marmelada dobijaju se preradom voća, ali se nazivi razlikuju s obzirom na vrstu i količinu voća, delove voća koji se koriste, dodatke poput šećera, kao i po gustini.

Prema Pravilniku kojim se određuju karakteristike koje poznate voćne prerađevine moraju zadovoljiti, razlikujemo ih osam, a to su: džem, ekstra džem, žele, ekstra žele, marmelada, žele-marmelada, pekmez i zaslađeni kesten pire, prenosi N1.

Pekmez je voćni proizvod s visokim udelom jedne ili više vrsta voća sa ili bez dodatka šećera. Po većoj količini voća i manje šećera razlikuje se od džema.

Džem je želirane konzistencije i sadrži voćnu pulpu i/ili voćnu kašu jedne ili više vrsta voća, te šećer, dok ekstra džem sadrži nekoncentrisanu voćnu pulpu. Voćnu pulpu čine jestivi delovi celih plodova voća, po potrebi bez kore, semenki, koštica i sličnog, koji mogu biti narezani, sečeni, ali ne pasirani u kašu. Voćna kaša dobija se pasiranjem ili sličnim postupkom. Osim po tome, sadrži li kašu ili pulpu, džem i ekstra džem razlikuju se po količni voća koja mora biti veća kod ekstra džema.

Marmelada se dobija od jedne ili više vrsta citrusa, kao što su limun, narandža i grejp, iz njihove pulpe, kaše, voćnog soka, vodenog ekstrakta i kore. U marmeladi ne sme biti komadića, te mora biti glatke teksture. Vodeni ekstrakt voća sadrži sve u vodi topljive sastojke voća.

Žele se od marmelade razlikuje jer može sadržati samo voćni sok i/ili vodeni ekstrakt jedne ili više vrsta voća i šećer, ali ne i pulpu, kašu ili koru.


Objavljeno na sajtu mojnovisad.com »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

©2018 Netmark d.o.o.