Arhiva » Vesti » Večernje novosti 13.01.2018

Skandalozan propust novosadskih sudija Isti predmet - dve različite presude

U postupku protiv Vitomira Sovilja Viši sud najpre ukinuo prvostepenu presudu, pa odlučio suprotno. VKS: "Bitne povrede postupka". Članovi veća mogu i krivično da odgovaraju

Večernje novosti subota, 13. januar 2018.  |  J. D. LjUTIĆ

NEVIĐENI presedan dogodio se u novosadskom Višem sudu čije je veće, u samo mesec dana, za jedan isti predmet donelo dve različite presude! Zbog nečijeg propusta predmet je dospeo pred najveću sudsku instancu - Vrhovni kasacioni sud u Beogradu, koji je ocenio da su "bitno povređene odredbe krivičnog postupka". Zbog toga bi sudije Višeg suda u Novom Sadu mogle čak i - krivično odgovarati!

- Branilac sam u predmetu koji se vodi pred Osnovnim sudom u Novom Sadu protiv mog klijenta Vitomira Sovilja, koji se tereti za lažno prijavljivanje - objašnjava advokat Milan Belić. - Sovilj je oglašen krivim i prvostepenom presudom iz marta 2016. je osuđen na uslovnu kaznu u trajanju od četiri meseca do godinu dana.

Nezadovoljan sudskom odlukom, branilac okrivljenog uložio je žalbu Višem sudu u Novom Sadu. Veće tog suda sačinjavali su sudija Tatjana Đurašković, predsedavajuća, dok su Biljana Delić i Zdravka Pisarić bile članovi veća. One su na sednici održanoj 27. marta ove godine, donele rešenje po kojem uvažavaju žalbu advokata Belića, ukidaju prvostepenu presudu Sovilju i predmet vraćaju na ponovno odlučivanje, odnosno suđenje u Osnovnom sudu u Novom Sadu.

PROČITAJTE JOŠ - NOVOSTI ISTRAŽUJU Reforma sudstva dosad nas košta 13 miliona evra

No, umesto da nadležni sud, odnosno sudija, postupi po nalogu Višeg suda i zakaže ponovljeno suđenje, u međuvremenu događa se nezapamćeni presedan.

- Posle mesec dana od ukinute presude, dok smo čekali da se zakaže i započne glavni pretres mom klijentu, Viši sud donosi, za isti predmet, a bez ponovljenog suđenja, potpuno drugačiju odluku - kaže Belić. - Oni 16. maja 2017. odbijaju našu žalbu i potvrđuju prvostepenu presudu Osnovnog suda u Novom Sadu i to isti članovi veća, sudija Delić i sudija Pisarić. Izmenjen je samo predsedavajući i postavljen je sudija Miroljub Novićević.

Belić je zbog, kako kaže, "nedopustivog i nezakonitog postupanja", uložio žalbe nadležnim pravosudnim organima - Apelacionom sudu u Novom Sadu, Tužilaštvu za organizovani kriminal, Vrhovnom kasacionom sudu Srbije, ali i Visokom savetu pravosuđa, Državnom veću tužilaca i Ministarstvu pravde Srbije.

Presude Višeg i Kasacionog suda

Tako je 5. septembra prošle godine usledila odluka najviše sudske instance u zemlji, Vrhovnog kasacionog suda kojom je ukinuta presuda Višeg suda u Novom Sadu iz maja 2017. i predmet Vitomira Sovilja vraćen novosadskom Osnovnom sudu na ponovno odlučivanje.

- Odredba člana 4. ZKP predviđa načelo ne bis in idem, odnosno da niko ne može biti gonjen za krivično delo za koje je odlukom suda pravosnažno oslobođen ili osuđen ili za koje je optužba pravosnažno odbijena ili je postupak pravosnažno obustavljen - kaže se u odluci VKS. - Pravosnažna sudska odluka ne može biti izmenjena na štetu okrivljenog!

PROČITAJTE JOŠ - Viš sud u Nišu ima deset sudija, a dobio 11.000 novih predmeta U presudi VKS istaknuto je i da je Viši sud u Novom Sadu "učinio bitnu povredu odredaba krivičnog postupka". Ipak, nije navedeno ko je i zbog čega napravio propust. Belić smatra da je ovo što se dogodilo "sramotno" za srpsko pravosuđe, a očekuje da će sudije koje su kršile zakon uskoro biti sankcionisane.

ORGANIZOVANI KRIMINAL?

IZ svega navedenog, očigledno je da postoje osnovi sumnje o izvršenju krivičnih dela od strane organizovane kriminalne grupe, odnosno zloupotrebe položaja učinjenog od strane sudija koji vrše javnu funkciju, smatra Belić. - Shodno zakonu, u ovoj pravnoj stvari nadležno je Tužilaštvo za organizovani kriminal, kojem sam predao sve dokaze i odluku VKS, i od kog sam tražio da preduzme zakonom propisane mere - kaže Belić. - Uprkos tome, od juna prošle godine do dnas nisam dobio odgovor. A oni koji su prekršili zakon i dalje rade u sudu i odlučuju o sudbinama drugih ljudi.

Advokat Milan Belić

PRAVDA PRED STRAZBUROM

ADVOKAT Belić, na kraju, kaže da zajedno sa svojim klijentom očekuje razrešenje problema.

- Ako bude potrebno pravdu ćemo eventualno potražiti pred Međunarodnim sudom u Strazburu - navodi naš sagovornik.


Objavljeno na sajtu novosti.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Ključne reči

Novi Sad

©2018 Netmark d.o.o.