Arhiva » Vesti » Sputnik 14.01.2018

Optužuju Rusiju za njenu nuklearnu doktrinu, a sami bacaju atomske bombe

Sjedinjene Američke Države prebacuju svoju krivicu na druge, kritikujući Rusiju za njenu nuklearnu doktrinu, rekao je za Sputnjik šef vojnog komiteta Saveta Federacije Viktor Bondarjov.

Sputnik nedelja, 14. januar 2018.

U američkoj nuklearnoj doktrini, čiji javni deo je u petak objavio „Hafington post“, tvrdi se da Rusija odbacuje ili izbegava da ispuni svoje obaveze u okviru niza sporazuma i predloge SAD o novoj rundi nuklearnog razoružavanja.

„Nedavno su u američkoj strategiji nacionalne bezbednosti Rusija i Kina označene kao glavne pretnje za SAD… Mi odlično znamo da ’pretnja‘, kako je Amerikanci vide, nije ono što narušava interese bezbednosti, celovitosti, slobode i blagostanja njihove države, već ono što potkopava težnje SAD ka svetskoj hegemoniji“, rekao je senator.

Prema njegovim rečima, SAD sada u nuklearnoj doktrini „pokušavaju da prebace svoju krivicu na druge“, pripisujući Rusiji ono za što njih same optužuju.

„Strateške nuklearne snage Rusije se smatraju pouzdanim sistemom obuzdavanja protivničke agresije velikih razmera, a ne ofanzivnim oružjem. Podsećam, jednom je u istoriji upotrebljeno nuklearno oružje protiv civila, a to nije uradila ni Rusija, niti njen prethodnik SSSR“, primetio je Bondarjov.

Prema rečima ruskog senatora, iz usta američkih političara periodično se čuju reči o takozvanom „preventivnom nuklearnom udaru“, čas prema jednoj, čas prema drugoj državi.

„Naša vojna doktrina ima isključivo odbrambeni karakter. Međutim, kako je više puta naglašavao vrhovni komandant Oružanih snaga predsednik Rusije Vladimir Putin — za svoju bezbednost ćemo se boriti dosledno i čvrsto“, zaključio je parlamentarac.


Objavljeno na sajtu rs.sputniknews.com »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Ključne reči

Rusija Kina

©2018 Netmark d.o.o.