Arhiva » Vesti » Subotica.com 17.01.2018

Incijativu doživotnog zatvora za ubice dece podržalo 125,5 hiljada građana Srbije

Subotica.com sreda, 17. januar 2018.  |  Subotica.com

Nadležni su prekontrolisali 158.460 potpisa i kao važeće proglasili više od 125,5 hiljada, čime je i zvanično potvrđeno da će građanska inicijativa ući u Skupštinsku proceduru, iako je to bilo jasno već posle nekoliko dana akcije prikupljanja potpisa, jer je po internoj evidenciji prikupljeno 30.000 potpisa podrške.

U Ministarstvu ističu da je obrada podataka, odnosno prepis lista u elektronski oblik i provere podataka, urađena za 45 dana, iako navode da bi im u redovnim okolnostima za taj posao trebalo barem šest meseci.

- Činjenica da niko od zaposlenih nije pitao što ostaje duže na poslu, a radili su i tokom noći, govori da smo svi pristupili zadatku kao ljudi, a ne kao birokrate i sve u cilju da što pre završimo naš deo posla da se ova građanska inicijativa pretvori u zakon - istakao je Branko Ružić, ministar nadležnog Ministarstva.

Osnivač fondacije "Tijana Jurić", Igor Jurić, pohvalio je službenike Ministarstva koji su u rekordnom roku obradili veliki broj potpisa.

- Sada su potpisi i zvanično u Narodnoj skupštini Republike Srbije i više ne postoji nijedna prepreka da se Predlog izmene Krivičnog zakonika pojavi pred narodnim poslanicima. Duboko verujem da se na taj momenat neće dugo čekati, verujem i ministarki pravde, Neli Kuburović, da će ispuniti obećanje i da će se predlog ubrzo naći u skupštinskoj proceduri - rekao je Jurić.

Prema rečima Jurića, veći broj "nepriznatih" se odnosi na građane koji nisu želeli da upišu svoj JMBG, a po našem zakonu takvi potpisi nisu važeći, iako je preporuka državnog poverenika za informacije od javnog značaja, Rodoljuba Šabića, bila da se takvi potpisi prihvate.

- Zadovoljni smo pre svega što je incijativu podržao veliki broj građana, da smo prikupili četiri puta više potpisa nego što je trebalo, tako da ovih tridesetak hiljada "poništenih" ne menja stvar - jasan je Igor Jurić.

Skupština Srbije - foto: RAS / Vesna Lalić

Potpisi građana prikupljali su se u periodu od 23. do 29. oktobra prošle godine, s ciljem izmene Krivičnog zakonika, odnosno uvođenja doživotnog zatvora za počinioce najtežih oblika teških krivičnih dela koja su za posledicu imala smrt deteta, maloletnika ili trudne žene.

Prema prvobitnim informacijama, od većih gradova u Srbiji, Novi Sad je imao 33.737 potpisa podrške, dok su Beograđani imali tek 14.741, što se ispostavilo manje nego u Subotici, koja je imala preko 15.000 potpisa.

Izvor: Subotica.com


Objavljeno na sajtu subotica.com »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Komentari

Ključne reči

Tijana Jurić

©2019 Netmark d.o.o.