Arhiva » Vesti » Večernje novosti 14.02.2018

Vučić uručio odlikovanja: Slaveći izuzetne trasiramo put

Večernje novosti sreda, 14. februar 2018.  |  Tanjug

SRBIJA slavi veliki i važan dan, Dan državnosti, odajući počast svojim slavnim precima, sećajući se njihovih velikih dela i pokazujući svojoj deci koliko je za našu zemlju vredno živeti i boriti se. Isticanjem izuzetnih i zaslužnih institucija i pojedinaca pokazujemo pravi put i gradimo sistem vrednosti kojem težimo. Među nagrađenima ima onih koji su čitav život posvetili napretku i građenju Srbije.

Ovo je, danas, rekao predsednik Srbije Aleksandar Vučić prilikom uručenja odlikovanja pojedincima i institucijama, a povodom Dana državnosti. Na svečanosti u Predsedništvu, koja je počela izvođenjem himne Srbije "Bože pravde", odlikovanja su uručena glumcima, pevačima, akademicima, institucijama...

PROČITAJTE JOŠ: PRAZNIK DRŽAVNOSTI: Dan ustanka i Ustava

- Slaveći laureate Srbija proslavlja sebe i svoju budućnost - rekao je predsednik Vučić. - Oni koji su odlikovani umeli su da daju, pomažu, trpe, vredno i marljivo rade, vole i budu tu za sve oko sebe. Ljudske dužnosti su ono što moraš da uradiš, ako hoćeš da se zoveš čovekom, a broj onih koji su spremni da budu takvi je ono što jednu zemlju čini velikom.

Ordenom Karađorđeve zvezde prvog stepena odlikovan je Univerzitet u Beogradu, dok su Sretenjski orden prvog stepena dobili Narodno pozorište u Beogradu i Centar za porodični smeštaj i usvojenje "Miloševac". Ordenje je uručeno ansamblu "Kolo", Muzeju Vojvodine u Novom Sadu, Geološkom zavodu Srbije, Savezu udruženja boraca narodnooslobodilačkog rata Srbije, Savezu inženjera i tehničara Srbije, dr Milanu Stevoviću... Zlatnom medaljom za hrabrost posthumno je odlikovan policijski službenih Žandarmerije Milan S. Vujović, koji je poginuo na zadatku.

foto Ž.Knežević

- Posebno je značajno kad na ovakav praznik dobijete priznanje za nešto što uspešno radite godinama i decenijama, predano i posvećeno, sa izuzetnom energijom i velikim entuzijazmom - rekao je Vladimir Bumbaširević, rektor Univerziteta u Beogradu, obraćajući se u ime nagrađenih institucija.

foto Ž.Knežević

Povodom Dana državnosti, zlatnim medaljama za zasluge odlikovani su: prof. dr Dejan Ilić, Katarina Dešić i Branka Filipović (odgajile desetine mališana bez roditelja), akademik Svetomir Arsić Basara, prof. dr Miodrag Živković, glumci Rada Đuričin i Marko Nikolić. Posthumno, priznanje su dobili kompozitor Milivoje Mića Marković i pevač Predrag Cune Gojković. Srebrna medalja za zasluge uručena je novinaru i publicisti Miomiru Filipoviću Fići i likovnim umetnicima Predragu Baju Lukoviću i Janu Bačuru.

foto Tanjug

Prisutnima se, u ime dobitnika pojedinačnih priznanja, obratio glumac Marko Nikolić, koji je izrecitovao pesmu "Amanet", a koju mu je u amanet ostavio pesnik Momčilo Tešić.

PROČITAJTE JOŠ: Vučić: Iako 2025. nije sveto pismo, želimo u EU do tog datuma; Gabrijel: Ne sme da se čeka

Ukazom predsednika Srbije, za izuzetne zasluge u javnim i kulturnim delatnostima, odlikovani su prof. dr Gabrijela Šubert iz Nemačke, prof. dr Šel Magnuson iz Švedske i Horhe Kaćinero iz Španije.

foto Ž.Knežević

NAGRADE I UČITELjIMA

ODLIKOVANjA su dodeljena pojedincima za rezultate koje su ostvarili u različitim oblastima, ali su za njihov uspeh zaslužni i njihovi saradnici, učitelji, učitelji njihovih učitelja, kao i institucije u kojima rade - rekao je rektor Bumbaširević. - A, na drugoj strani, priznanje koje se dodeljuje institucijama, ujedno je priznanje pojedincima koji je sačinjavaju i čiji su trud, pregalaštvo, vizije i kreativnost dali pečat postignutim uspesima.


Objavljeno na sajtu novosti.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Povezane vesti

Vučić: Slaveći laureate, slavimo budućnost

Dnevnik sreda, 14. februar 2018.

Vučić: Slaveći laureate, slavimo budućnost

Politika sreda, 14. februar 2018.

Vučić podelio ordenje / VIDEO

B92 sreda, 14. februar 2018.

Dodela odlikovanja povodom Dana državnosti

RTS sreda, 14. februar 2018.

©2019 Netmark d.o.o.