Arhiva » Vesti » Radio 021 20.03.2018

Ruski "Noćni vukovi" na putu ka BiH prolaze i kroz Srbiju

Ruski bajkeri "Noćni vukovi" boraviće na trodnevnoj turneji u BiH, iako je njihovom vođi Aleksandru Zaldostanovu, zvanom Hirurg, zabranjen ulazak u BiH, pošto je proglašen opasnošću po nacionalnu bezbednost.

Radio 021 utorak, 20. mart 2018.  |  Beta

Po istom osnovu u BiH je zabranjen ulazak i Saši Saviću, vođi "Noćnih vukova" u Srbiji.

"Tura će se održati, čak i bez mene, ali je oni ne mogu zaustaviti", izjavio je Zaldastanov, koji je navodno jedan od najboljih prijatelja ruskog predsednika Vladimira Putina.

U okviru devetodnevne rute "Ruski Balkan", članovi ove bajkerske grupe preći će maršrutu od 2.000 kilometara koja obuhvata: Beograd - Novi Sad - Frušku goru - Bijeljinu - Brčko - Banjaluku - Doboj - Valjevo - Čačak - Kruševac - Niš - Belu Palanku - Ćupriju - Jagodinu - Kragujevac - Belu Crkvu - Beograd.

Kako je najavljeno, oni bi danas trebalo da stignu u Bijeljinu, odakle će otići za Brčko, a u sredu bi trebalo da stignu u Banjaluku.

U Doboju bi trebalo da borave 22. marta, odakle će se vratiti za Srbiju.

BiH je jedna u nizu zemalja koja je zabranila ulazak Zaldostanovu i Saviću, a direktor Službe za poslove sa strancima BiH Slobodan Ujić obrazložio je da je "reč je o osobama koje su pretnja po sigurnost".

Mediji u BiH su objavili da će "Noćni vukovi", njih oko 20, koliko ih dolazi u tu zemlju, biti posebno tretirani pri ulasku i tokom boravka u BiH.

"Mi ne možemo reći da oni u punom smislu reči predstavljaju pretnju po sigurnost BiH, ali neke izjave, neke disidentne tonove i neke njihove nagoveštaje možemo dovesti u kontekst mogućih podizanja tenzija u BiH", rekao je ministar bezbednosti BiH Dragan Mektić.

Prema njegovim rečima, ne bi bio sporan dolazak klasičnih moto bajkera u BiH.

"Ali, ako sa sobom nosite određene političke poruke koje u turbulentnom bosanskohercegovačkom vremenu mogu da izazovu određene tenzije i da proizvedu neke vrste straha, naravno da to nije dobro za BiH", kazao je Mektić.

Ogranak "Noćnih vukova" u Republici Srpskoj najavio je da će podneti tužbu protiv Mektića zbog, kako su naveli, laži i svakodnevng blaćenja njihovog ugleda.

Američka ambasada u BiH ocenila je da dolazak "Noćnih vukova" u BiH negativno utiče na stabilnost, da nije koristan i da ga ne treba podržavati.

"Na lokalnim vlastima i odgovarajućim institucijama BiH je da reše ovo pitanje. Pozivamo vlasti BiH da ozbiljno shvate sve moguće bezbednosne pretnje", navela je američka ambasada u BiH.

Ruska ambasada u BiH je saopštila da predstojeća moto-trka "Ruski Balkan" pokušava "lažno da se predstavi kao pretnja sigurnosti", kao i to da je ta manifestacija zamišljena kao hodočašće sa stanicama kod manastira, crkava, kao i kulturno-istorijskih znamenitosti u Srbiji, Republici Srpskoj i Brčko Distriktu.

U ruskoj ambasadi su naveli da je reč o neodgovornim pokušajima da se "veštački stvori napetost u BiH", a da je cilj motociklističke manifestacija "popularizacija zaboravljenih ili slabo poznatih mesta koja su povezana sa ruskom istorijom i rusko-srpskim kulturnim vezama".

Autor: Beta


Objavljeno na sajtu 021.rs »


Uvek ažurne informacije, zapratite naš Twitter nalog  

Komentari

Ključne reči

Vladimir Putin Novi Sad Balkan

©2019 Netmark d.o.o.