Izvor: Blic arhiva vesti 09.05.2019

Evropska unija tužila Hrvatsku i dobila presudu

Blic 09.05.2019
Sud Evropske unije presudio je da Hrvatska nije ispunila obveze iz evropske Direktive o otpadu, među kojima je i ona da obezbedi zaštitu zdravlja ljudi i okoline, zbog "crnog brda" u Biljanima Donjim, u blizini Zadra, gde je deponija na kojoj se nalazi… »

"Sporazum veka": Izraelski mediji: Nova Palestina i Izrael

Blic 08.05.2019
Izraelski listovi objavili su navodne detalje dokumenta koji je prosleđivan između zvaničnika izraelskog ministarstva inostranih poslova i koji opisuje ključne elemente američkog mirovnog plana koji je poznat pod nazivom "sporazum veka". Nijedna… »

Sastanak u Tirani: Mogerini s Tačijem o dijalogu, kasnije večeras i s Vučićem

Blic 08.05.2019
Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini, koja je i moderator u dijalogu Beograda i Prištine, sastala se večeras u Tirani sa predsednikom privremenih kosovskih institucija Hašimom Tačijem. Kako je objavljeno na Tviter… »

AMSS: Mokri kolovozi, potrebna opreznost za volanom

Blic 09.05.2019
Vozače očekuju mokri kolovozi što zahteva veću opreznost i sporiju vožnju, saopštio je AMSS, navodeći da je veća opreznost potrebna i na deonicama koje prolaze pored stenskih useka i klisura zbog mogućih odrona usled padavina. Za sada vanrednih… »

Skandal: Na internetu prodaju suknje i jastuke sa motivima aušvica (foto)

Blic 09.05.2019
Zvaničnici muzeja u Aušvicu osudili su prodavca koji prodaje onlajn "uznemirujuće" mini suknje i jastuke sa fotografijama bivšeg nacističkog koncentracionog logora Aušvic. Suknja se prodavala za 30 funti na američkom onlajn tržištu Red Bubble za… »

Mirović u Rusiji na manifestaciji „Besmrtni puk“

Blic 09.05.2019
Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović obratio se danas na mitingu u Arhangelsku u Rusiji, povodom obeležavanja 74. godišnjice pobede u Drugom svetskom ratu, pod nazivom „U ime mira – ne zaboravimo rat!“. Čestitajući godišnjicu pobede nad… »

Sveštenici obavezni da prijave zlostavljanje: Papa uveo zakon o odgovornosti biskupa

Blic 09.05.2019
Papa Franja izvršio je promene u zakonu Katoličke crkve prema kojima biskupi mogu da odgovaraju za seksualno zlostavljanje ili prikrivanje tog dela. Sveštenici su sada obavezni da prijave ovakva dela, a svako ima pravo da se požali direktno Vatikanu… »

Makron: Evropa se nalazi pred ozbiljnim izborom

Blic 09.05.2019
Predsednik Francuske Emanuel Makron izjavio je danas da se biračko telo Evropske unije suočava sa ozbiljnim izborom, s jedne je strane zajednička evropska budućnost, a sa druge povratak nacionalnizmu, javlja AP. "Da li želimo da nastavimo da radimo… »

Američki državni sekretar o Severnoj Koreji: U pitanju su rakete i projektili

Blic 09.05.2019
Državni sekretar za odbranu Sjedinjenih Američkih Država Patrik Šanahan izjavio je da je Severna Koreja prošle nedelje ispalila "rakete i projektile", čime je Vašington po prvi put izneo svoje mišljenje o "udarnoj vežbi" Pjongjanga. Šanahan je… »

Pompeo: Naši posebni odnosi sa Britanijom će napredovati

Blic 09.05.2019
Američki državni sekretar Majk Pompeo izjavio je juče da će "poseban odnos" koji SAD imaju s Britanijom napredovati bez obzira šta se bude dešavalo s Bregzitom i uprkos razlikama koje dve države imaju oko Irana i učešća kineske kompanije… »