Uhapšena direktorka Agencije za sprečavanje korupcije Crne Gore

Beta pre 12 dana

Direktorka Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) Jelena Perović uhapšena je danas po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva.

Advokat Nikola Martinović koji je prisustvao pretresu u prostorijama Agencije za sprečavanje korupcije, zajedno sa Perovićkom, rekao je da je Specijalno policijsko odeljenje (SPO) tokom pretresa tražilo dokumenta koja su već predata Specijalnom državnom tužilaštvu, a koja se odnose na putne naloge čelnika ASK i upotrebu službenih automobila.

Krajem marta je Ministarstvo finansija dostavilo Specijalnom državnom tužilaštvu izveštaj budžetske inspekcije za ASK, po kojem je formiran krivični predmet.

Budžetska inspekcija kontrolisala je Agenciju u sklopu godišnjeg plana, a nalaz je objavljen 22. marta. Ministarstvo finansija je tada nalaz inspekcije uputio Specijalnom državnom tužilaštvu koje je na osnovu dostavljene dokumentacije formiralo krivični predmet.

Tada su iz inspekcije upozorili na to da je Perović tokom 2023. godine pisala sebi prekovremeni rad i varijabile, za šta je primila gotovo 13.500 evra što je, utvrdili su iz Budžetske inspekcije, suprotno Zakonu o zaradama zaposlenih u javnom sektoru.

Potpredsednik Vlade Aleksa Bečić je saopštio da je hapšenje direktorke Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) Jelene Perović jasan signal i poruka da će se "nastaviti sa čvrstom rukom pravedne i odlučne države, sa kojom nikada više nema igranja i kompromitovanja". Zbog te izjave je opozicija tražila njegovu ostavku.

Opoziciona Demokratska partija socijalista (DPS) je saopštila da je jutrošnja akcija Specijalnog državnog tužilaštva, usmerena na Jelenu Perović, nastavak progona koji sprovodi Vladimir Novović, po diktatu (dnevnog lista) Vijesti i parlamentrane većine.

"Nakon što su propali višemesečni pokušaji njene nezakonite smene, uz hiljade objavljenih tekstova u tabloidu Vijesti kojim su se nastojali narušiti njen javni ugled i integritet, jutros se pošlo i korak dalje upadom SPO u prostorije ASK", saopštio je Miloš Nikolić, portparol DPS.

Ističe da je očigledno da Vladimir Novović više i nema nameru da fingira integritet, već pristaje da bude obično oruđe u rukama parlamentarne većine i medijsko-političkih krugova koji crtaju mete, pišu optužnice i donose presude umesto institucija sistema.

(Beta, 04.17.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Hronika, najnovije vesti »