Kineski naučnici unapređuju razumevanje ekosistema i promena biodiverziteta na visoravni Ćinghaj-Sizang

Beta pre 21 dana

Kineski naučnici su uspostavili sistem klasifikacije za ekosistem visoravni Ćinghaj-Sizang, zasnovan na integraciji tehnologije daljinske detekcije i istraživanja tla, čime su znatno doprineli analizi promena u ekosistemu i biodiverzitetu te visoravni, objavila je agencija Sinhua.

Oni su završili izradu mape vegetacije travnate površine (u razmeri 1:500.000), mapu zemljišta visoravni (1:500.000) i mapu distribucije alpske linije drveća, koja se proteže na 2.400 kilometara preko Himalaja, pokazuju podaci koje je objavila druga naučna ekspedicija na visoravan Ćinghaj-Sizang.

"Ove mape otkrivaju prostorni obrazac i dinamičke promene ekosistema i poboljšavaju našu procenu kvaliteta ekosistema i njegovih uslužnih funkcija", rekao je Ujang Džijun, istraživač Centra za nauke o zaštiti životne sredine pri Kineskoj akademiji nauka.

Mape takođe podržavaju formulisanje strategija očuvanja biodiverziteta i planiranje rasporeda za nacionalne parkove na visoravni Ćinghaj-Sizang.

Tim ekspedicije je takođe sproveo opsežna terenska istraživanja u ranjivim i ključnim oblastima visoravni, što je dovelo do niza novih otkrića u biodiverzitetu. Predstavili su više od 3.000 novih vrsta, uključujući 205 novih životinjskih vrsta, 388 novih biljnih vrsta i 2.593 nove vrste mikroba.

Lokalna vlada u jugozapadnoj kineskoj autonomnoj oblasti Sizang označila je više od 600.000 kvadratnih kilometara svoje zemlje kao "crvenu liniju ekološke zaštite", što čini više od 50 odsto ukupne površine tog regiona.

Sizang ima 47 rezervata prirode različitih nivoa i tipova, koji pokrivaju ukupnu površinu od 412.200 kvadratnih kilometara. Površina ekološki funkcionalnog zemljišta, uključujući šume, travnjake, močvare i vodna tela, povećana je na 1,08 miliona kvadratnih kilometara.

Kina je poslala drugu naučnu ekspediciju na visoravan Ćinghaj-Sizang u avgustu 2017. godine, sa namerom da otkrije mehanizam promene životne sredine i da obezbedi naučnu podršku za ekološku bezbednost visoravni.

(Beta, 22.08.2024)

Beta »

Društvo, najnovije vesti »