Култура архива вести 17.09.2016

„Добра жена“ Мирјане Карановић одушевила лесковачку публику

Блиц 17.09.2016
Филм „Добра жена“, редитељски првенац глумице Мирјане Карановић, напунио је синоћ салу Народног позоришта у Лесковцу и публику дигао на ноге, која је аплаузима дочекала и испратила обраћање и поклон диве српског… »

Преминула чувена "Лела Врањанка"

Ало 17.09.2016
Јелена Ђорђевић, лепотица којој је посвећена чувена песма Станише Стошића „Врањанка“, преминула је 82. години живота у Врању после дуге и тешке болести болести. Ова чувена лепотица, у Врању позната као Лела… »

Политичарима задати диктат, то би било као сеча кнезова

Н1 Инфо 17.09.2016
Академик Матија Бећковић каже да су сви мали језици данас угрожени и сви се бране колико год могу и како знају и умеју, док се српски језик и не брани. "Језик више брине о нама, него ми о њему, а знамо како је прошло све о… »

Српски афористичари освојили више признања у Италији

Студио Б 17.09.2016
Српски афористичари освојили су значајна признања у Италији, на медјународном конкурсу „Торино ин синтези 2016“, саопштено је из Београдског афористичарског круга. Александар Баљак из Београда добитник је награде… »

У Немачкој је немогуће да се театар приближи естради

Политика 17.09.2016
Не верујем да ће представа „Тајна црне руке” имати много другачије читање јер је суштина иста. Европа је ту, Апис је ту, сви су овде. Мјузикл „Тајна црне руке” по делу Пурише Ђорђевића, у режији Љубише Ристића… »

Праиндоевропска басна о коњу и овци: Ево како је звучао језик из којег су настали сви остали!

Курир 17.09.2016
Праиндоевропски језик (ПИЕ) је реконструкција језика из којег се, према мишљењу линвиста, развило 445 језика, укључујући шпански, енглески, српски, руски... Наиме, индоевропски језици су језична породица која обухваћа… »

Туга до неба: Родитељи саградили вечну кућу Маринку Маџгаљу

Курир 17.09.2016
Како ће се ускоро навршти пола године од смрти глумца Маринка Маџгаља, његова породица одлучила је да употпуни његово гробно место. Јединствени споменик од црног гранита постављен је јуче на Бежанијском гробљу, а на… »

Опроштајни концерт бенда Ребел Стар у београдском Електропиониру

Блиц 17.09.2016
Концертом у Електропиониру у суботу, 1. октобра, у 21 час интернационални рокенрол бенд, Ребел Стар, предвођен Миланом Главашким, опростиће се од београдске публике. Након десет година и четири албума Ребел Стар је одлучио… »

"Блиц" на проби представе "Прометејев пут": Наоружани шекспиролог у борби против система

Блиц 17.09.2016
Представа “Прометејев пут” по тексту Дејана Дуковског, у режији Милана Нешковића биће премијерно изведена 21. септембра (21) у београдском “Дорћол Платзу”. Реч је о необичној представи каква жанровски и стилски… »

Десет година галерије Траг: "Пупинизација" за јубиларни рођендан

Блиц 17.09.2016
Галерија Траг обележиће данас десет година рада програмом посвећеним Михајлу Пупину. У оквиру циклуса Српски великани најпре ће бити емитован филм "Михајло Пупин - од физичке до дохувне реалности". О интерактивној изложби… »